Mai mult de jumatate din cei aproape 1,4 milioane de romani aflati la munca in Spania si Italia se afla fara forme legale, au anuntat, ieri, la sediul Guvernului, reprezentanti ai Ministerului Muncii si ai Ministerului Afacerilor Externe. Potrivit secretarului de stat in MAE, Eugen Uricariu, cifra oficiala a romanilor aflati la munca in Italia este cuprinsa intre 240.000 si 300.

000, insa numarul real al cetatenilor romani aflati pe teritoriul italian ar fi de aproape un milion. De asemenea, in Spania muncesc aproximativ 400.000 de romani, din care jumatate au toate formele legale de sedere si de munca incheiate.

Responsabilii guvernamentali pe probleme de munca au lansat un ghid al lucratorului roman in strainatate, primele editii fiind distribuite gratuit celor care muncesc in Italia si Spania.

Muncitorii romani sunt astfel familiarizati cu legislatia statului respectiv, documentele necesare pentru a obtine prelungirea permiselor de munca ori conditiile de acordare a asistentei sociale sau medicale in statul respectiv.

"Departamentul pentru Munca in Strainatate sprijina muncitorul roman aflat peste granita, incurajandu-l totodata sa se intoarca in tara", a declarat Doru Frunzulica, seful Departamentului pentru Munca in Strainatate din cadrul Ministerului Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei.