Procesul de restructurare a Bancii de Export Import a Romaniei - Eximbank a fost finalizat, a declarat, ieri, presedintele institutiei, Mariana Diaconescu. Banca Mondiala si Comisia Europeana au cerut in anul 2000 restructurarea acestei institutii deoarece banca nu isi indeplinea misiunea la acel moment - nu era o institutie de tip agentie de export, a precizat Diaconescu.

Presedintele bancii estimeaza ca institutia va incheia anul 2004 cu un profit brut de circa 10 milioane de euro, valoarea pentru primele noua luni fiind de circa 9,2 milioane de euro. La sfarsitul lunii octombrie a.c., profitul brut al Eximbank era de 376,8 miliarde de lei, iar profitul net ajunsese la 289,7 miliarde de lei.

Presedintele Eximbank a subliniat ca aceste rezultate sunt obtinute in conditiile in care banca nu urmareste obtinerea unui profit cat mai mare. "Obiectivul nostru este sustinerea exporturilor romanesti si nu practicarea de dobanzi mari, care ar fi majorat costurile societatilor cu operatiuni externe", a adaugat Diaconescu.

In prezent, dobanzile practicate de banca sunt cu 1,7 puncte procentuale sub dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, iar la finele anului precedent, rata dobanzii era de asemenea mai mica decat cea a bancii centrale 0,7% puncte procentuale. "In urma cu patru ani, Eximbank practica o dobanda superioara cu 20 de puncte procentuale fata de cea a BNR, a spus Diaconescu.