Fortele americane au descoperit aproape 20 de camere de tortura in cursul operatiunii desfasurate impotriva insurgentilor din orasul irakian Fallujah. Pe de alta parte, trupele americane nu-si vor reduce deocamdata prezenta in localitate, in timp ce o delegatie a inceput planificarea reconstructiei orasului.

"A existat un cult bolnav si depravat al violentei in acest oras", a declarat locotenent-colonelul Daniel Wilson. A§n cursul operatiunii, militarii au descoperit mai multe case in care se banuieste ca ar fi fost tinuti ostatici straini, intre care si civilul britanic Kenneth Bigley si colegii sai americani Jack Hensley si Eugene Armstrong, care au fost executati prin decapitare, in septembrie.

Toate aceste case par sa fi fost controlate de colaboratori ai celui mai cautat terorist din Irak, Abu Musab al-Zarqawi. Totusi, informatiile detinute de fortele americane indica faptul ca Zarqawi nu se stabilise la Fallujah, desi a vizitat in mai multe randuri orasul.

Activitatile la aproape 20 de obiective ale insurgentilor includ "crime si torturi", a explicat o sursa militara, citata de France Presse. Mai multe cadavre ale unor ostatici erau legate cu lanturi de pereti, in momentul in care au fost descoperite de fortele militare. Un ziarist de la fata locului a relatat ca a observat in total 27 de cadavre.

Datorie redusa

Premierul interimar irakian, Ayad Allawi, a salutat decizia asa-numitului Club de la Paris de a scuti Irakul de 80 la suta din datoria externa a tarii.

Cu toate acestea, in-tr-un comunicat oficial al biroului premierului se arata ca acesta spera ca membrii Clubului de la Paris vor reduce si mai mult acesta datorie.

"Desi semnificativ redusa, aceasta datorie continua sa constituie o povara", se arata in continuare. "Premierul spera ca si fratii arabi vor scuti Irakul de datorii", conform comunicatului oficial.