Aproape o treime din oamenii de afaceri romani nu cunosc faptul ca ajutoarele de stat trebuie aprobate de Consiliul Concurentei si dupa aderarea la Uniunea Europeana, iar unul din cinci afaceristi considera ca institutia nu influenteaza mediul de afaceri, arata concluziile unui studiu elaborat de Consiliu.

Institutia se afla pe ultima suta de metri in definitivarea negocierilor la capitolul “Concurenta” si intentioneaza sa utilizeze concluziile studiului pentru creionarea strategiei de informare a publicului, cerinta europeana, de altfel.

Trei sferturi din oamenii de afaceri (74%) considera ca impactul activitatii Consiliului Concurentei asupra mediului de afaceri este important, in timp ce 19% apreciaza ca rolul pe care il are institutia este modest. Studiul a scos in evidenta faptul ca mai toti oamenii de afaceri (96%) au aflat ca exista o legislatie care reglementeaza competitia. Majoritatea (63%) celor 4.

000 de oameni de afaceri chestionati au sentimentul ca legislatia in materie de competitie este si respectata, mai bine de o treime insa (37%) nu sint de aceeasi parere. Sondajul comandat si realizat de Consiliul Concurentei arata ca doar 12% din intervievati au sustinut ca legislatia concurentiala nu se respecta in Romania.

Dintre companiile interogate, 87% au stiu ca institutia responsabila cu punerea in aplicare a Legii concurentei este Consiliul Concurentei. In schimb, 4% confunda Consiliul Concurentei cu Oficiul Concurentei (institutie desfiintata in 2003), iar 9% fac confuzie cu Ministerul Finantelor.

Rolul Consiliului Concurentei organism abilitat pentru autorizarea ajutoarelor de stat si nu de acordare a acestora a fost corect indicat de 67a din subiecti.

Desi majoritatea celor chestionati (56a) au dovedit cunoasterea faptului ca acordarea ajutoarelor de stat se va face si dupa data aderarii la Uniunea Europeana, 30% au apreciat ca ajutoarele de stat nu se vor mai acorda dupa ianuarie 2007, iar 6% au indicat sistarea acestora in 2006.

De remarcat este ca exista, in mare parte, o perceptie corecta a diferentei dintre concurenta, pe de o parte, si competitivitate, pe de alta parte (40%). “Strategia pentru anul viitor, aflata in curs de definitivare, va lua in considerare rezultatele acestui studiu”, declara Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei.