Lucratorii din reteaua de imbunatatiri funciare se pregatesc de deschiderea conflictului de munca. Intr-o prima etapa, sindicatul din ramura a anuntat, pentru Bucuresti, actiuni de pichetare a sediilor Ministerului Agriculturii si Ministerului Finantelor Publice. In provincie vor fi organizate proteste in fata prefecturilor.

"Salariile din Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare sunt acordate intr-un procent de 25-60%. Foarte grav este ca s-a ajuns in situatia ca plata unor datorii la energie electrica sa se faca ilegal din fondurile de salarii", a precizat Adrian Cojocaru, vicepresedintele CNS "Cartel Alfa".

Desi sindicalistii au afirmat ca exista un protocol cu Ministerul Agriculturii si societatea in cadrul careia isi desfasoara activitatea, prin care s-a stabilit sa nu se faca disponibilizari de personal, exista riscul ca diminuarea fondului de salarii sa conduca la concedieri de 40% din cei circa 9000 de angajati.

"Subdimensionarea bugetului de venituri si cheltuieli a condus la imposibilitatea respectarii legislatiei muncii si a asigurarii activitatilor zilnice. Nerespectarea normativelor din domeniu poate avea consecinte grave precum: cresterea riscului de inundatii, prabusiri si alunecari de teren, surparea terasamentelor de cale ferata, ruperea unor importante diguri pe Dunare etc.

", a afirmat Vasilica Plebea, presedinta Federatiei Sindicatelor lucratorilor din reteaua de imbunatatiri funciare.