In Capitala, PSD imparte promisiuni electorale din 36 de corturi de campanie inchiriate de la MApN, la inaltarea carora au pus umarul soldatii armatei. Oamenii care se ocupa cu distribuirea materialelor propagandistice ale PSD ne-au declarat ca acestea au fost instalate la sfirsitul saptaminii trecute, pentru a-i ocroti pe eventualii simpatizanti de frig.

Noaptea, ca sa nu fie furata, recuzita MApN, tapetata cu chipul lui Adrian Nastase, este pazita de oameni special angajati in acest scop. Ziua, corturile adapostesc doar pliante si calendare, vinatorii de suveniruri electorale ingramadindu-se doar atunci cind se impart fulare sau brichete.

In Piata Pache Protopopescu, un cort enorm, kaki, e “bandajat” cu un banner imens pe care scrie “Votati PSD!”. In interior, peretii sint captusiti cu un material de culoare alba, din care pornesc zeci de buzunarase. “In mod normal, un astfel de cort este folosit in spitalele de campanie, dar de simbata a navalit norocul peste noi.

Au venit niste soldati, l-au instalat si ne-au spus sa avem grija de el pina cind se termina alegerile. Probabil l-au inchiriat de la armata. E calduros, dar degeaba, oamenii nu se ingramadesc, vin doar cind avem fulare, brichete sau sepcute”, s-a plins unul dintre agentii electorali ai PSD.

Omul ne-a marturisit cit de greu se lasa convinsi bucurestenii sa semneze pentru materialele propagandistice. “Multi vor sa ia brichete si pixuri fara sa semneze, or eu trebuie sa prezint un tabel la sefi. De calendare nici nu se ating, le arunca la cos“.

“Nu oricine poate sa inchirieze asa ceva”

Un alt cort kaki, tapetat cu sigla partidului de guvernamint, se afla in fata magazinului Unirea. Unul dintre agentii electorali ne-a explicat ca acesta a fost instalat tot simbata trecuta. “Pentru fiecare sector au fost distribuite cite sase corturi. Stiu ca au fost instalate de soldati, insa nu pot sa va spun de unde vin, probabil de la vreo unitate militara.

Oricum, nu oricine poate sa inchirieze asa ceva, trebuie sa platesti bani grei. Daca aveti nevoie, interesati-va la organizatia PSD pe Capitala”, ne-a sugerat unul dintre cei aflati in cort. Pentru a-i ademeni pe trecatori, agentii electorali au incins un gratar pe care incercau sa friga niste mici pentru consum propriu.

Atrasi de miros, o puzderie de pensionari si de copii ai strazii au luat cu asalt cortul. “Nu mai avem decit calendare, brichetele s-au terminat, iar micii sint ai nostri”. Dezamagiti ca au primit doar afise, oamenii au umplut cosurile din zona cu chipul lui Nastase.

Si in fata restaurantului Budapesta, partidul de guvernamint isi face campanie electorala tot dintr-un cort al armatei. Singuri cuc, suparati ca nu au cui sa imparta pliantele PSD, agentii electorali de aici ne-au explicat sec: “E cortul armatei. Noaptea il pazesc baietii nostri”.

“Sint corturi inchiriate de la armata, pe bani buni!”

Generalul Eugen Badalan, seful SMG, a recunoscut ieri ca numeroasele corturi militare de campanie care au impinzit Bucurestiul sint ale armatei. “Sint corturi inchiriate de la armata, pe bani buni. Oricine vrea se poate adresa Comandamentului Logistic pentru a le inchiria cu ora, cu ziua, cu saptamina.

Actele normative ne permit, fiind vorba despre servicii prestate de armata contra cost”, ne-a precizat seful armatei. Gen. Badalan ne-a dezvaluit si ca nu este pentru prima oara cind astfel de corturi militare sint folosite in campanie. Primarii de sector le-ar fi folosit la alegerile locale, dar si cu prilejul altor actiuni cu caracter social.

Numarul 1 in armata sustine ca acest gen de actiune n-ar avea, de fapt, culoare politica. “Nu conteaza cine solicita. A vrut PSD-ul, a inchiriat. A vrut Alianta sau a vrut PRM-ul, la fel. Totul e la lumina zilei”, considera seful armatei. Vasile Blaga, directorul de campanie elctorala al Aliantei D.A.

PNL-PD, sustine insa ca ei nu au inchirat nici un cort de la armata, cele folosite fiind achizitionate de pe piata.

PSD da armatei 660 de milioane lei

Potrivit lt.-col. Gelaledin Nezir, unitatea militara prestatoare de servicii, cea care a inchiriat corturile PSD, este UM 02449 Bucuresti.

Contractul a fost semnat pentru perioada 22 noiembrie-10 decembrie si are o valoare de 660.200.000 lei. Lt.-col. Nezir spune ca unitatea a mai avut contracte similare cu primariile de sector si ca oricind poate inchiria corturi si altor partide daca exista solicitari.