Manifestantii opozitiei ucrainene au ridicat ieri, pentru citeva ore, blocada pe care au instituit-o de saptamina trecuta, in jurul sediului guvernului de la Kiev, relateaza AFP. “Viktor Iuscenko (liderul opozitiei) ne-a dat ordin sa-i lasam pe angajatii guvernului sa intre in cladire. Trebuie platite salariile si pensiile”, a explicat Oleksandr, un manifestant aflat la fata locului.

Numerosi functionari guvernamentali au inceput sa intre in cladire dupa ridicarea blocadei. Insa imediat dupa ora 18, cind s-a anuntat ca opozitia a rupt negocierile cu puterea, manifestantii au refacut blocada din jurul guvernului.

Suporterii lui Iuscenko au ramas si ieri in strada, in asteptarea deciziei Curtii Supreme de Justitie, singura institutie abilitata sa invalideze scrutinul de la 21 noiembrie.

In paralel, o mare multime era masata la sediul parlamentului, unde se discuta o motiune de neincredere fata de premierul Viktor Ianukovici, pe care insa plenul parlamentului a refuzat sa o voteze, urmind sa dezbata azi “un text ponderat si concertat”.

Ianukovici a venit ieri cu o idee cel putin nastrusnica, anume ca in cazul in care Curtea Suprema de Justitie va anula scrutinul, noile alegeri sa aiba loc fara participarea sa si a opozantului sau Viktor Iuscenko. Asa cum era de asteptat, liderul opozitiei ucrainene a respins propunerea premierului si a cerut din nou demisia guvernului acestuia.

Culoarea schimbarii

Piata Independentei din Kiev arata ca o mare pata de culoare portocalie, revolutionarii purtind pulovere portocalii sau arborind culoarea revolutiei la cravate, la esarfe, batice sau chiar la sosete, relateaza AFP.

Culoarea portocalie a fost folosita pentru prima data de coalitia liberala a lui Viktor Iuscenko in 2002, pe afisele pentru alegerile legislative, iar in citeva saptamini culoarea a devenit un adevarat simbol al opozitiei fata de regimul lui Leonid Kucima.

Coalitia a pastrat culoarea pentru prezidentialele din acest an, tinerii din opozitie lansind chiar o campanie de comunicare botezata “panglica portocalie”. “Am cumparat material, am facut panglici. Le-am agatat de vagoanele trenurilor de metrou, le-am distribuit prietenilor cu o saptamina inainte de primul tur,” spune Maxim Savanevski, unul dintre coordonatorii campaniei.

“Insa nu ne asteptam ca mii de studenti si de functionari sa se alature miscarii,” adauga el.

Sub semnul portocaliului, manifestantii au infruntat frigul si zapada, rezistind in Piata Independentei, sau Maidan, cum i se spune la Kiev, mai bine de o saptamina. Culoarea este “calda”, dinamica, scrie AFP. In schimb, candidatul puterii, Viktor Ianukovici, duce o campanie pe fond alb, (invizibil pe zapada), si albastru, o culoare rece.

“Rosul, culoarea revolutiei comuniste, parea prea agresiva. Portocaliul semnifica trecerea la schimbari pacifiste si constructive,” explica psihoterapeutul Natalia Kuhtina.

Portocalele, la mare cautare

Canalul Kanal 5 a preluat simbolul opozitiei, in studioul principal tronind intotdeauna o portocala. De asemenea, deputatii opozitiei au oferit parlamentarilor puterii, in sedinta extraordinara de simbata, portocale, gest interpretat de rivali drept “o provocare”.

Mai mult, un dovleac (tot de culoare portocalie), insotit de o imagine uriasa reprezentindu-l pe Ianukovici, a fost depus in fata Ambasadei Ucrainei la Moscova saptamina trecuta, pentru a-i spune un “nu” traditional premierului declarat invingator in alegeri. In folclorul ucrainean, o tinara ii ofera un dovleac unui pretendent atunci cind doreste sa-l refuze.

Pe de alta parte, in estul Ucrainei, fieful premierului Ianukovici, simbolul opozitiei este considerat chiar insultator. La Donetk, unde candidatul puterii a obtinut peste 90a din sufragii, termenul generic de “portocalii” este sinonim cu “banditi”.

Canalele de televiziune pro-guvernamentale au decis sa acopere evenimentele cit mai obiectiv, asa incit au gasit si un nou slogan, “Toate culorile Ucrainei”, pe un fond portocaliu-alb-albastru. Un alt canal a ales sloganul “cautam un limbaj comun”, scris in culorile ambelor partide.