Electoratul roman le-a provocat migrene nu doar lui Adrian Nastase, Ion Iliescu si marilor “baroni centrali” ai PSD (gen Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu), ci si “batalioanelor” de functionari angajati la Guvern, in ministere sau in alte institutii ale statului.

Multi dintre acestia au fost promovati de PSD dupa cistigarea alegerilor din 2000, iar acum se asteapta sa fie trimisi “la plimbare” de un eventual guvern format de Alianta PNL-PD. Chiar si un nou executiv al PSD ar provoca destul “deranj” prin institutiile puterii centrale, de aceea multi functionari si-au facut deja bagajele ori sint pe cale “sa spele putina”.

Cea mai pretioasa prada din bagajul unora dintre ei o reprezinta mormanele de dosare care “prind bine la vremuri grele”.

Doliu la Palatul Victoria

Angajatii de la guvern asteapta cu sufletul la gura formarea noului executiv, in timp ce majoritatea ministrilor au posturi de demnitari asigurate

(Gabriela Palade)

Panica, neliniste, asteptare incordata - cam asa ar putea fi descrisa, pe scurt, atmosfera de la Palatul Victoria. Daca unii dintre actualii ministri vor ajunge in parlament, iar functionarii publici ramin pe functii, cei mai multi dintre demnitari se tem insa ca vor ramine “in aer”.

La fel si personalul de la cabinetele demnitarilor, zeci de consilieri, secretare care incearca sa gaseasca acum o solutie. Unii negociaza si cu oamenii Aliantei D.A. ca sa fie siguri ca “au spatele asigurat” in oricare dintre variante, am aflat de la surse de incredere din guvern. Vreo doi ministri ne-au spus, foarte abatuti, ca sint la dispozitia PSD, dar ca nu vor muri de foame.

De acest lucru sintem siguri, daca ne uitam pe declaratiile lor de avere.

Dupa ce Traian Basescu a cistigat alegerile prezidentiale, la guvern e atmosfera de doliu. La nivelul multor departamente s-au desfasurat sedinte care au durat ore in sir, fara ca la sfirsitul acestora participantii sa poata avea o imagine clara despre ce va urma. Dupa prima zi de consternare, oamenii au inceput sa caute solutii practice.

“In prima zi a fost rau de tot, nu se astepta nimeni”, ne-a spus o persoana din guvern. “Acum incercam sa lucram”, ne asigura un alt oficial. El sustine ca asa le-a spus premierul la ultima sedinta de guvern, dar recunoaste ca toti sint abatuti si numai la lucru nu le sta mintea. Cei mai multi merg pe principiul “scapa cine poate”.

“Eu sint functionar public, si ii dau in judecata daca ma dau afara, n-au voie”, ne-a spus un angajat de la Palatul Victoria. Un directoras din minister ne-a declarat, relaxat:

“Eu sint tot functionar public. De la mine in sus trebuie sa-si faca probleme”.

Daca pentru functionarii publici e mai simplu, secretarii de stat si alte persoane cu functii, dar si personalul de la cabinetele demnitarilor, se asteapta sa plece, indiferent cine va forma guvernul. Surse din executiv spun ca “jumatate dintre demnitari se vor intoarce, migreaza de unde au venit”. “Orice demnitar trebuie sa-si faca probleme o data la patru ani.

Unii isi inchipuie ca au scaunul lipit de fund, dar nu este asa. Politica are o doza de risc, trebuie acceptata. Chiar daca iesea Nastase presedinte, tot se faceau schimbari”, ne-a declarat o sursa din executiv, sub conditia anonimatului. Majoritatea ministrilor au posturi asigurate in parlament.

O parte din demnitari incearca sa faca lobby pentru a obtine si pe viitor locuri caldute, incercindu-si norocul chiar si la oamenii Aliantei D.A.: “Stiu eu citiva care au mers “pe burta” in ultimele luni, cu reprezentantii ambelor tabere”, a adaugat sursa citata.

Majoritatea celor cu care am stat de ieri de vorba erau abatuti, iar unii se incurajau la gindul ca guvernul va fi facut de PUR-PSD-UDMR si ar putea ramine in functii. Altii insa, mai realisti, ne-au spus ca si in acest caz vor fi multe schimbari pentru a primi posturi si oamenii celor doua partide: “Si acestia vor vrea sa aiba reprezentanti in guvern”.

“O sa-mi fac meseria”

Secretarul de stat Toma Zaharia, din MAI: “Voi face ce am invatat. Nimeni nu e batut in cuie. Am anumite perspective, mi-am format anumite proiecte, ce va fi vom vedea. Nu e capatul lumii”. Intrebat daca va lucra in continuare in Ministerul de Interne, Toma Zaharia ne-a spus: “Voi lua o decizie in raport de evolutia situatiei”.

Consilierul premierului, Ioan Popa, fost director general al Petrom: “Am o meserie si am ce sa fac, nu-i o problema. Nu-mi fac probleme, slava Domnului, am o meserie, am propuneri, am unde sa merg. M-am ocupat de Petrom si cred ca asta stiu sa fac. E problema mea personala ce o sa fac”.

Neagoe, viitor asigurat

Actualul purtator de cuvint al guvernului, Despina Neagoe, sustine ca o sa se descurce: “Am oferte nenumarate, nu am dus niciodata lipsa. Ma bucur ca sinteti preocupati de viitorul meu, dar el este asigurat”.

Unii ministri ramin demnitari

Mai multi ministri sau sefi de agentii nu-si fac griji din moment ce au locuri asigurate in parlament.

Ministrul sanatatii, Ovidiu Brinzan: “In primul rind, imi continuu mandatul de deputat. Nici macar nu m-am gindit la vreun post”. Cancelarul Alin Teodorescu ne-a spus ca va merge in parlament. In privinta oamenilor cu care lucreaza, el afirma: “Functionarii publici ramin pe post, personalul contractual poate sa plece sau sa ramina”.

Seful Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, Vasile Dancu, ne-a spus ca este senator si sustine ca nici macar nu si-ar mai dori sa ramina la Palatul Victoria: “Nu vreau sa mai ramin in guvern, mi-am facut datoria”. El crede ca cei din Agentie nu vor fi indepartati.

Mircea Pascu: “Nu mor eu de foame”

Ministrul apararii, Mircea Pascu: “Traiesc in continuare. Eu am meserie, asa ca nu-mi fac probleme - ori intr-un fel, ori in altul... Sint profesor, sint parlamentar... Nu mor eu de foame”.

Blanculescu asteapta de munca de la PSD

Ministrul controlului, Ionel Blanculescu, sustine ca nu s-a gindit ce va face mai departe, dar asteapta functie tot de la partid. “Deocamdata sint in echipa guvernamentala si preocuparea mea este de a asigura eficienta activitatii pe care o depun acum. Ce voi face in continuare ramine de stabilit dupa definitivarea configuratiei politice.

Acum sint implicat puternic in activitatea administrativa cu autoritatea pe care o conduc”, a afirmat, pe un ton slab, Blanculescu. Intrebat ce si-ar dori sa faca in continuare, actualul ministru al controlului ne-a raspuns: “Fiind membru al PSD, e normal ca voi astepta decizia partidului in ceea ce ma priveste”.

Ministrul integrarii europene, Alexandru Farcas, spune ca nu stie ce va face mai departe. “Eu... provin din serviciul diplomatic si sper sa ma intorc acolo... Un post de diplomat”.

Categoria: “Nu as spune nu”

Ministrul culturii, Razvan Theodorescu, ne-a declarat ca oricum are o cariera didactica si academica, dar, in acelasi timp, “sint interesat sa prelungesc proiectele pe care le-am inceput”. Intrebat daca mai vrea sa fie ministru, Theodorescu ne-a raspuns: “Nu as spune nu, am proiecte de continuat”.

Ministrul delegat pentru administratia publica, Gheorghe Emacu: “De cind m-am nascut muncesc. Asta o sa fac in continuare, unde va trebui si voi putea sa muncesc”. Intrebat daca se asteapta la vreo functie, Emacu nu a respins ideea: “In masura in care voi fi solicitat, voi vedea exact despre ce e vorba si voi reactiona ca atare”.

Atmosfera de inmormintare la virful politiei

Daca Alianta PNL-PD va forma noul guvern, seful de campanie al lui Traian Basescu, Vasile Blaga, ii va lua locul actualului sef de la Ministerul Administratiei si Internelor, Marian Saniuta. In cadrul aceleiasi institutii, secretarul de stat Toma Zaharia va fi inlocuit de directorul Regiei Apele Romane, Cristian Teodorescu.

Acestea sint zvonurile care circula pe culoarele si prin birourile de la Politia Capitalei, Inspectoratul General al Politiei si Ministerul de Interne. O atmosfera de final de mandat, in care activitatea institutiilor pare, practic, paralizata, dat fiind ca sefii acestora isi fac deja bagajele.

(Georgeta Ghidovat)

Ieri, la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) nu a mai avut loc intilnirea saptaminala cu presa. De ce nu s-a mai tinut brifingul traditional, nimeni nu ne-a putut spune. “Nu a mai fost pentru ca nu a mai fost! Oricum, la MAI se munceste. Astazi a avut loc o reuniune importanta, in domeniul combaterii migratiei”, ne-a declarat un reprezentant al ministerului.

Victoria in alegeri a lui Traian Basescu i-a inspaimintat, se pare, pe multi dintre politistii cu functii. Nici la Politia Capitalei atmosfera nu era prea grozava, chiar daca sefii de acolo se fac ca ploua: “Ce treaba avem noi cu politica?! Nu ne afecteaza, cum sa ne afecteze?!”. Isi arata bucuria insa cei care nu sint “cocosati” de grade: “Sa vedeti ce suparati sint sefii!...

Nu mai au chef de nimic. Nu mai muncesc, asteapta... Unii dintre ei si-au facut deja bagajele. Noi ne bucuram si ca a cistigat Basescu, dar si ca scapam de sefii astia care ne-au terminat psihic!”. Majoritatea politistilor asteapta o schimbare in ce priveste sefii, atmosfera de lucru, ba chiar si nivelul de trai.

Printre oamenii legii circula un zvon, potrivit caruia ministrul de interne, Marian Florian Saniuta, va fi inlocuit cu Vasile Blaga, cel care a fost sef de campanie al lui Traian Basescu. Tot asa, se zvoneste ca actualului secretar de stat Toma Zaharia ii va lua locul directorul de la Regia Apele Romane, Cristian Teodorescu.

Singura certitudine a politistilor este ca, inainte de Sarbatori, vor primi banii de haine, asteptati de foarte multa vreme, dar si primele de Craciun.

Petrecere de adio la Ministerul Educatiei

Alexandru Athanasiu s-a grabit sa-si ia “la revedere” de la oamenii sai din teritoriu

Agitatie mare ieri la Ministerul Educatiei. Se carau cutii, dosare pline de hirtii, se ciocneau cupe cu sampanie. Pe picior de plecare, conducerea institutiei, in frunte cu Alexandru Athanasiu, a dat de baut. Chiar si unii angajati cu vechime se gindesc la plecare, decizia lor finala depinzind de cine va fi numit ministru al educatiei in noul guvern.

(Simona Gheorghe)

Chiar daca mai are de stat la cirma ministerului citeva saptamini, Alexandru Athanasiu s-a grabit sa dea de baut si sa-si ia la revedere de la o parte din cei cu care a lucrat. Ieri, inspectorii scolari din toate judetele au umplut holurile institutiei.

Unii dintre ei erau chiar speriati, nestiind pentru ce fusesera chemati, dar cind au aflat ca sefii ministerului fac cinste cu sampanie si prajituri, s-au linistit. “Ca de sfirsit de an, am ciocnit un pahar cu sampanie, am mincat o tartina si am mai discutat”, ne-a spus Mihai Viticu, seful Inspectoratului Scolar Suceava.

La intilnire nu a participat doar ministrul, ci si Irinel Chiran, secretar de stat pentru invatamintul preuniversitar. “Ne luam si la revedere, pentru ca tot au venit din judete”, ne-a spus doamna Chiran. Si mandatul ei se termina in acelasi timp cu cel al ministrului Athanasiu, astfel ca este nevoita sa se intoarca la vechea sa slujba, la Colegiul National “Iulia Hasdeu”.

“De acum o luna am anuntat ca ma intorc, mi-am luat deja clasele. Stiam ca trebuie sa plec din minister”, a precizat Irinel Chiran. Si alti angajati ai ministerului erau hotariti sa plece dupa schimbarea conducerii, convinsi fiind ca va veni un ministru al Aliantei PNL-PD care va aduce alti oameni.

“Nu are rost sa mai ramin daca se schimba guvernul. Vin altii cu alte idei si, daca nu le impartasesti, te dau ei afara”, a motivat unul dintre functionarii ministerului. Majoritatea profesori, acestia au anuntat deja la scolile si universitatile unde au mai predat ca se vor intoarce la catedra.

Unii angajati insa asteapta sa vada cine va fi numit ministru si, in functie de asta, vor hotari daca ramin.

Bursa ministrilor

Prin Ministerul Educatiei circula deja numele celor care ar putea ocupa scaunul de ministru. Pentru fiecare guvern, fie el al Aliantei PNL-PD sau al PSD, angajatii ministerului avanseaza mai multe variante.

Spre exemplu, daca va guverna Uniunea PSD+PUR, posibili candidati sint Ecaterina Andronescu (actualul rector al Universitatii Politehnice Bucuresti si fost ministru al educatiei) si Ioan Mihailescu (rector al Universitatii Bucuresti).

In cazul in care Alianta PNL-PD va forma guvernul, cele mai mari sanse de a ocupa portofoliul educatiei le-ar avea Andrei Marga (presedinte al Universitatii Babes-Bolyai, fost ministru al invatamintului) sau Adrian Miroiu (decanul Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative Bucuresti).

Printisorul Educatiei e nehotarit

Secretarul general al ministerului, Mihnea Costoiu, supranumit si Printisorul Educatiei, sustine ca nu a hotarit daca va pleca din minister.

“Sa vedem ce se intimpla, deocamdata nu am luat o decizie. Este posibil sa ma intorc la catedra”, a afirmat Costoiu. El este supranumit Printisorul Educatiei pentru ca a fost numit secretar general al ministerului, desi la inceputul anului 2002 a fost cercetat penal pentru prejudicierea unei societati si a bugetului de stat cu peste 8,6 miliarde lei.

Aceste “ispravi” au fost consemnate intr-un rechizitoriu intocmit de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova.

Marsul doctorilor a prins “Sanatatea” in inventar

Linistea mormintala din cladirea Ministerului Sanatatii a fost ieri sparta de vizita a o mie de medici, care au venit sa ceara ministrului Ovidiu Brinzan exact ceea ce nu li s-a oferit niciodata pina acum: bani suficienti pentru sistemul sanitar.

Protestul organizat de Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a surprins ministerul intr-un moment extrem de delicat, cel dinaintea schimbarii sefului institutiei.

(Simona Popa)

De duminica incoace, angajatii Ministerului Sanatatii sint preocupati mai ales de numele celui care va veni la cirma institutiei. Va fi Mircea Cinteza (PNL), Irinel Popescu (PUR) sau Sorin Oprescu (PSD)? Nimeni nu baga mina in foc pentru nimeni. Usa principala de la intrarea in minister e blocata de un gardut metalic, din acelea care stau prin parcarile oficiale.

Gardutul chiar are scris pe el “rezervat Ministerului Sanatatii”. Omul de la poarta explica stingaci ca, de fapt, usa a fost mutata si s-a scos un geam lateral pentru montarea unei scari electrice destinate persoanelor cu handicap. Asa e. Ocolim si dam intr-adevar de o alta usa, pe care insa scrie INVENTAR.

Aflam ca in tot ministerul se face acum inventar, iar pe toate usile de pe paliere apare acelasi anunt. Acest lucru a fost sesizat ieri si de delegatia Colegiului Medicilor, care a urcat pina in biroul ministrului Brinzan.

Pozele cu sotia, adunate pe un scaun

In cabinetul ministrului a avut ieri loc o intilnire istorica: inca ministrul Ovidiu Brinzan a avut o discutie in contradictoriu cu posibilul viitor ministru, Mircea Cinteza.

Acesta din urma i-a inminat motiunea Colegiului Medicilor, prin care se cereau mai multi bani pentru sanatate si o gestionare mai buna a acestora. “Acum sanatatea primeste cam 3a din produsul intern brut (PIB). Daca nu vom avea minimum 7%, sintem decisi sa nu semnam contractele in 2005 si chiar sa intram in greva”, a spus profesorul Cinteza.

Intrebat ce va face cu motiunea daca el insusi va fi numit ministrul sanatatii, Cinteza a precizat ca o va pune in practica. Ovidiu Brinzan a fost si el de acord ieri cu solicitarile medicilor, dar a refuzat sa iasa in fata institutiei si sa le spuna personal acest lucru.

“E prima oara cind o organizatie vine in fata ministerului fara sa ma anunte. Cred ca nu e momentul miscarilor de strada acum, cind Romania se afla intr-o situatie delicata”, a replicat el. Cinteza i-a reamintit ca doctorii nu vor semna contractele pe 2005, dupa care cei doi s-au despartit intr-un fel care se voia amiabil. Ramas singur, ministrul Brinzan a rasuflat usurat.

El ne-a spus ca nu face nimic special zilele acestea. “Semnez ordine, transferuri... la fel ca si pina acum”.

Pe un scaun dintr-un colt al biroului stateau adunate, una peste alta, citeva poze si tablouri in care apareau el si sotia sa, prezentatoarea de televiziune Dana Razboiu, in campania de promovare a alaptarii.

“Nu, nu le-am strins acum. Abia le-am primit zilele astea de la UNICEF”, ne-a raspuns ministrul. Apoi ne-a amintit ca vin Sarbatorile.