In ultima sa “conferinta de presa”, transformata in monolog, presedintele Ion Iliescu a sarit cu gratie peste o sintagma care facuse cariera - “capitalism de cumetrie” - desi ea figura in textul distribuit initial jurnalistilor.

Iliescu se pregatea sa spuna, luni dimineata, in Sala Unirii de la Cotroceni: “Combaterea coruptiei, a capitalismului de cumetrie, este nu doar lupta statului, ci este cauza fiecaruia dintre noi”. Nu se stie de ce, Iliescu a eliminat “capitalismul de cumetrie” din discursul public.

Probabil era cu gindul la PSD, si asa inflamat de bilbiielile sale pe tema gratierii lui Cozma. Inutil sa zgindare inca o data partidul pe care spera sa-l conduca din nou cu “capitalismul de cumetrie”.

Ion Iliescu a facut asta in urma cu doi ani, cind indemna, de la tribuna parlamentului, “sa spargem acest capitalism de cumetrie care s-a format in Romania, unde un grup de indivizi interesati paraziteaza finantele statului, nationalizind pierderile lor si retinind tot profitul”.

Anul acesta insa, aflat in plina campanie electorala, Ion Iliescu nu mai era chiar atit de sigur de “capitalismul de cumetrie”. Pe 6 noiembrie, seful statului era intrebat, la o emisiune televizata: “Mai exista capitalism de cumetrie?”.

Si raspundea cam ezitant si diluat: “Cred ca da, adica tot ceea ce inseamna promovarea unor interese de grup, folosind diverse mijloace, metode, inclusiv fenomenele de coruptie si ineficienta structurilor administrative”. La ultimul sau discurs, capitalismul de cumetrie a disparut complet din mintea si vocabularul lui Ion Iliescu.

“Sa nu continuam politizarea luptei anticoruptie”

“Cea mai mare eroare ar fi insa sa continuam politizarea luptei anticoruptie. Repet ceea ce am spus si cu alte ocazii: nu exista “coruptii nostri”, care sint “buni”, si “coruptii lor”, care sint rai” - reprezinta o grava afirmatie si o noua gafa pe care Ion Iliescu le face in discursul de retragere tinut la Palatul Cotroceni.

Din declaratie se intelege ca lupta anticoruptie este acum profund politizata si ca n-ar fi bine sa continue asa. Fiind o prezumtie grava, ar trebui sa o explice. Se mai intelege ca Iliescu se cam teme ca nu cumva sa urmeze defilarea liderilor PSD suspectati de coruptie pe la Parchetul National Anticoruptie.

Cit despre “fenomenul coruptiei”, el nu este localizat, fireste, in partidul de guvenamint. El s-a dezvoltat, in opinia lui Iliescu, “pe fondul acestei slabiciuni institutionale si legale”.

Gratierea lui Cozma, “decizie cu efect pervers”

Gratierea lui Cozma a fost singura greseala pe care Iliescu si-a recunoscut-o explicit. Atitudinea fata de regele Mihai si declaratiile referitoare la Holocaust au fost aduse din condei si trecute la capitolul realizari. “Sint si eu om si gresesc.

Iar seful statului se afla permanent sub presiunea multor factori, conjuncturi, influente, ceea ce poate facilita comiterea unor erori sau luarea unor decizii cu efecte perverse, negative, chiar atunci cind actionezi cu bune intentii si de buna credinta, ceea ce s-a intimplat, din pacate, si in ultimele zile de mandat.

Mi-am asumat raspunderea faptelor mele pentru ca nu sint omul care sa se eschiveze de raspundere sau sa caute “acari” Pauni”, a declarat el, referindu-se la episodul gratierii lui Cozma. Din explicatiile date reiese ca Iliescu nu e deplin convins ca a luat o decizie gresita, ci se mira ca ea a avut “un efect pervers”.

Adica lumea, in loc sa-l aplaude pentru bunatatea sa, s-a pus pe fluierat. Nu e deloc clar in ce fel si-a “asumat raspunderea” seful statului, in afara de simple declaratii publice. Dar partea cea mai interesanta a ultimei “conferinte de presa extraordinare” de la Palatul Cotroceni s-a consumat cind s-a ajuns la sectiunea de intrebari.

Iliescu n-a mai avut chef de ziaristi, a refuzat orice intrebare, s-a rasucit pe calciie si dus a fost.

Jale si disperare la Cotroceni

Oamenii din Palatul Cotroceni - consilieri prezidentiali si o parte a consilierilor de stat - si-au facut deja bagajele o data cu fostul sef al statului. Consilierii prezidentiali au fost deja eliberati din functii printr-un ultim decret semnat de Ion Iliescu.

Citiva dintre consilierii de stat ar putea ramine in functie (chiar si numai pentru o perioada), cum e cazul lui Dumitru Honciu, seful protocolului prezidential, Sorin Stanciu, seful Compartimentului de probleme cetatenesti, sau Gheorghe Pascu, seful Compartimentului financiar-logistic, adica fostul trezorier al PDSR, anchetat in legatura cu scandalul legat de afisele - pe care le-a depozitat la

domiciliul sau - pentru Ion Iliescu tiparite de Adrian Costea. Dezorientarea este mare printre fostii consilieri ai lui Ion Iliescu, cei care nu au apucat un loc de parlamentar pe listele Uniunii Nationale PSD+PUR. Majoritatea acestora nu s-au asteptat ca Adrian Nastase sa piarda alegerile, iar ei sa fie nevoiti sa-si caute, intr-un termen foarte scurt, noi locuri de munca.

Multi umbla disperati sa-si caute servicii, chiar daca Traian Basescu a spus ca nu va da pe nimeni afara. Potrivit unor surse de la Cotroceni, firmele prietene ale PSD sint asaltate, in aceste zile, cu presiuni de angajare a celor ramasi fara “coledzi”.

Pina una-alta, ieri era agitatie mare in curtea Palatului Cotroceni: diversi functionari carau dosare catre autovehicule, cutii intregi cu documente erau depuse in portbagajele unor masini (ieri, inca de serviciu). O functionara cara un brat de prosoape, iar o alta o sacosa cu hirtie igienica si citeva sticle cu apa minerala. O buna parte din birouri au ramas goale o data cu plecarea ocupantilor.

Sefele de cabinet care si-au pierdut demnitarii erau triste, iar unii chiar au varsat citeva lacrimi de despartire.

Cea mai comica scena, din categoria “ce-au fost si ce-au ajuns”, s-a petrecut la poarta palatului, unde fostul consilier Andrei Stoiciu, pastrat de Ion Iliescu dupa ce a facut consultanta electorala pentru PRM la alegerile locale, cauta disperat un taxi, in parcarea aflata vizavi de presedintie.