Ne asteapta un an bun. Cel putin asa spera consultantii in resurse umane. Unda verde data de UE pentru integrarea Romaniei este asteptata de investitorii straini de mult timp. Unii s-au pregatit si au intrat strategic in Romania pe parcursul acestui an. Altii iau de-abia acum startul.

Pentru anul 2005 si urmatorii, marii investitori si-au pregatit planuri strategice de intrare pe piata romaneasca sau de dezvoltare si diversificare a activitatii. Specialistii in resurse umane spun ca de-abia de acum incolo vor incepe sa soseasca in Romania cele mai mari companii, ceea ce va conduce la schimbari majore ale ocuparii fortei de munca si sub aspect calitativ.

Cantitativ, pe parcursul acestui an, deja s-au inregistrat primele efecte: a crescut vizibil numarul angajarilor in sectorul bancar, informatic, in constructii, domeniul energetic (petrol si gaze) si in cel al productiei, in special pentru echipamente auto.

2004 a fost anul de varf si in dezvoltarea lanturilor de supermarketuri, ceea ce a condus la angajarea unui numar semnificativ de personal in sectorul vanzarilor, dar si de specialisti in marketing si resurse umane. Bilantul inspectoratelor teritoriale de munca arata clar ca a crescut numarul contractelor individuale de munca si al agentilor economici inregistrati.

Angajatorii asteapta insa de la Guvern noi reglementari pentru a putea creste si flexibiliza forta de munca, deoarece evolutia pietei muncii din acest an a fost nu numai cantitativa, ci si calitativa.

S-a recrutat personal cu tot mai multe competente in domenii cheie pentru dezvoltarea economiei si in conducerea afacerilor, ceea ce, desigur, a generat presiuni asupra nivelurilor salariale si a beneficiilor. Firmele au facut fata cu multa greutate birocratiei si cresterii costurilor, situatie care nu mai poate fi perpetuata.

Promisiunea Guvernului de a reduce cota de contributie cu 2% pentru asigurarile sociale nu este considerata de angajatori o mare favoare, deoarece, in anul urmator si in perspectiva, se asteapta la cresteri considerabile ale salariilor. O data cu integrarea Romaniei in UE, ele vor ajunge, inevitabil, la nivelul salariilor din tarile vecine.

Intreprinzatorii spera sa se introduca facilitati fiscale care sa le permita sa acorde angajatilor asigurari medicale private, pensii private sau alte beneficii deductibile fiscal, care in acest moment nu sunt posibile din cauza cadrului legal insuficient.