Sfarsitul anului coincide cu obligativitatea incheierii contractelor de RCA (Asigurari auto de raspundere civila). Evident, marile societati din domeniul asigurarilor se orienteaza si spre licitatii organizate de institutiile publice cu parcuri auto semnificative.

Pe data de 20.12.2004 s-a organizat, centralizat, de catre Armata, la sediul UM 02574 Bucuresti, licitatia publica deschisa privind achizitionarea de servicii de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente ale autovehiculelor din inzestrarea MApN.

Comisia de licitatie a fost formata din 15 specialisti din mai toate armele si din compartimentele care au tangenta cu asa ceva. Comisia a fost condusa de g-ral mr. Marin Maciuca. Tot pe data de 20 decembrie 2004 s-au deschis ofertele participantilor.

Dupa o chibzuita analiza - pret, facilitati oferite - in data de 21 decembrie 2004 a fost declarata drept castigatoare SC "Astra" SA (printr-o adresa semnata chiar de presedintele Comisiei de licitatie, g-ral Marin Maciuca). Decizia a fost luata cu majoritate de voturi.

La aceasta licitatie (cea mai mare in ceea ce priveste volumul de prime) au participat sase societati de asigurari din Romania, de altfel printre cele mai importante.

Intr-un termen mai mic de 24 de ore, generalul Maciuca a notificat societatea castigatoare ca se suspenda procedura de atribuire a contractului ca urmare a unei contestatii inaintate de ARDAF. La nici trei ore a revenit surprinzator asupra deciziei initiale, atribuind contractul societatii ARDAF.

"Facilitatile" acordate de ARDAF incalca toate principiile concurentei in cadrul unei licitatii: ARDAF promitea facilitati nelimitate - minimum 1000 la suta daca rata daunei depaseste 80 de procente din prima incasata. Daca rata daunei este pana la 80%, ARDAF ofera facilitati "nelimitate". Acel "minimum" poate duce, dupa o astfel de optica, spre o zona "nelimitata".

Oferta prezentata - alternativa si conditionata -, pe langa faptul ca este interzisa prin documentatia de licitatie, impinge intreaga afacere spre zona crepusculara: daca oferta facilitatilor merge spre plus infinit, un alt participant ce-ar putea sa mai ofere? Cumva doua infinituri? In aceste conditii "Astra" a depus contestatie la a doua decizie, ignorata pana in prezent, incercandu-se prin

diverse tertipuri sa se prelungeasca solutionarea contestatiei tocmai pentru a atribui contractul societatii ARDAF cu presiuni la nivel inalt (banii pentru astfel de asigurari se vireaza pana la finele anului 2004).

Cu ceva timp inainte de licitatie presa a semnalat ca in ceea ce priveste parcurile SRI si MApN jocurile erau facute in favoarea ARDAF. Fapt confirmat ulterior.

Determinanta in atribuirea contractelor pentru SRI si MApN este relatia cu "omul din avion", Ovidiu Tender, preferatul lui Ion Iliescu, si Ioan Talpes, PSD, varfurile Armatei si serviciilor secrete.

Speram ca Guvernul Portocaliu n-o sa mai permita licitatii trucate si va induce starea de normalitate o data cu investitura.