Bucurie mare pentru romani! Chiar daca "Patimile lui Iisus" nu este un film autohton, el are in distributie o actrita de-a noastra, care, in 2004, a reusit sa se exprime si intr-un limbaj international: Maia Morgenstern. Se poate spune ca nu stam rau.

"Patimile lui Iisus", in care Maia joaca rolul fecioarei Maria, a adus in cinematografele noastre cel mai mare numar de spectatori, care au cumparat bilete in valoare de zece miliarde si jumatate de lei. Despre aceasta productie ar fi foarte multe de spus. Extrem de multe.

in primul rand, insa, trebuie vazuta (a aparut deja pe caseta video), dar dupa ce in prealabil v-ati "intarit" sufletul, ca sa spunem asa. Incasari mai mari a bifat, pana la 12 decembrie, si ultima parte din trilogia "Stapanul inelelor", in care se vorbeste despre "Intoarcerea regelui".

Cu un pic peste 12 miliarde de lei, megaproductia americana si-a confirmat si la noi incredibilul succes international. Topul filmelor cu cele mai mari incasari in 2004 este completat de "Troia", cu Brad Pitt in rolul lui Ahile, si de povestea micului si simpaticului ucenic vrajitor Harry Potter.

"Omul paianjen", "Ultimul samurai" si "Unde vei fi poimaine?" vin la rand, fiind mai bine cotate decat "Cold Mountain", de exemplu, sau animatul "Shrek". Filmul romanesc cu cel mai mare succes in 2004 a fost "Orient Express", al lui Sergiu Nicolaescu.

Cu o distributie din care fac parte nume cunoscute de pe la noi, insa nu toate repere ale scolii romanesti de actorie, pelicula a reusit sa urneasca spre cinematografe 45.876 de spectatori, care au adus incasari de doua miliarde si jumatate de lei.

Gheorghe Dinica, Maia Morgenstern, Dan Bittman, Daniela Nane si, normal, Sergiu Nicolaescu, plus un scenariu nu foarte rau au situat "Orient Express" pe primul loc la incasari, intre filmele autohtone.

Surprinzator este ca filmul acesta a intrat in Top 20 al celor mai vizionate pelicule in 2004, situandu-se pe un onorabil loc 14, inaintea unor productii cu pretentii mai mari, precum "Collateral" sau "Terminalul"! Cine ar fi crezut?! Comisarul Moldovan o fi departe, dar Sergiu Nicolaescu inca e pe baricade! Urmatorul film romanesc care soseste, cu incasari de o jumatate de miliard de lei,

dar la foarte mare distanta de "Orient Express", este "Milionari de weekend". Vin la rand "Italiencele", tinzand si el spre cifra de cinci sute de milioane, "Magnatul" (cu Gheorghe Dinica in rolul principal) si "Niki Ardelean, colonel in rezerva". La cat de slabe au fost filmele, banii par chiar prea multi...

Primele zece la Incasari

1. "Patimile lui Iisus" 184.223 spectatori

2. "Stapanul inelelor: intoarcerea regelui" 178.506 spectatori

3. "Troia" 174.816 spectatori

4. "Harry Potter si prizonierul din Azkaban" 112.248 spectatori

5. "Ultimul samurai" 98.657 spectatori

6. "Omul paianjen 2" 94.266 spectatori

7. "Unde vei fi poimaine?" 81.076 spectatori

8. "Van Helsing" 65.281 spectatori

9. "Regele Arthur" 62.513 spectatori

10. "Cold Mountain" 58.807 spectatori