Opt romani, inca disparuti dupa cutremurul din Thailanda

Ministerul de Externe mai are in evidenta sa opt romani care sunt dati disparuti si la aceasta ora de catre familiile lor, in urma cutremurului care a avut loc in statele Asiei de Sud-Est.

Potrivit directorului general al Directiei Afaceri Consulare din MAE, Cristian Gaginsky, restul persoanelor luate in evidenta ministerului au fost gasite, reusind sa sune acasa si sa-si anunte rudele ca sunt tefere si nevatamate. Cei opt romani se afla in Thailanda si nu au reusit sa fie contactati nici de ambasada, nici de familii.

insa pe listele cu morti si raniti ale autoritatilor din zona nu apare nici un roman, a spus oficialul MAE.

Adevarul - 4 ianuarie 2004

Loviti de tsunami si abandonati de autoritati

Cei doi au fost surprinsi de dezastru in statiunea Phuket. „Eram pe plaja, la 10.00 dimineata, si am observat ca apa incepe sa se retraga. In noaptea precedenta am simtit cutremurul si am crezut ca este un efect al acestuia. Apa s-a retras de pe plaja cam 200 de metri. Lumea se juca si parea distrata de apa care s-a retras. Apoi a inceput sa creasca si a venit peste noi.

Atunci, am realizat ce se petrece si am rupt-o la fuga“, povesteste Lidia Barac. „Am fugit. Asta este. Nu am mai tinut cont de nimeni si de nimic. Am fugit cit am putut de repede la hotel. Este ceva de neimaginat sa vezi ce forta are apa. Faleza era inalta de 6 metri si a urcat peste ea. Masini rostogolite una peste alta. Magazine distruse. Mi-a parut rau de thailandezi.

Aveau afaceri pe faleza si, in loc sa fuga, incercau sa isi salveze din bunuri. I-a luat apa pe toti. In ziua urmatoare am vazut cum carau cadavrele in saci albastri de plastic“, isi aminteste Nicolae Barac. „Dupa ce a trecut valul, a inceput nebunia. Toti auzisera ca acela a fost, de fapt, primul val si ca mai vine unul de 30 de metri, care va rade tot de pe insula.

Lumea s-a panicat si a inceput sa fuga catre aeroport“. Sotii Barac au ramas singuri in hotel, iar in ziua urmatoare au luat un taxi pina in statiunea Pattaya, unde au petrecut doua concedii in anii anteriori. De-acolo au contactat agentia de turism si rudele din Romania.

Lasati de izbeliste

Cei doi romani spun ca pe perioada sederii in Thailanda autoritatile romane nu s-au interesat de soarta lor. „Autoritatilor romane nu le-a pasat de noi. Nu s-au interesat de soarta noastra si a trebuit sa ne descurcam singuri. Nici macar un telefon nu am primit. Noi am mai stat in Pattaya si am stiut ce avem de facut. Nici noi nu am sunat, pentru ca am avut probleme cu un an inainte.

Am incercat sa contactam Ambasada Romaniei. Nu a raspuns nimeni“, a mai declarat Nicolae Barac.

Potrivit directorului general al Directiei Afaceri Consulare din Ministerul de Externe, Cristian Gaginsky, MAE mai are in evidenta 8 romani dati disparuti de familiile lor in urma cutremurului ce a avut loc in statele Asiei de Sud-Est. Pe listele cu morti si raniti ale autoritatilor din zona nu apare nici un roman, a spus oficialul MAE.

Cotidianul - 4 ianuarie 2004