Tragedia s-a abatut inca o data asupra fostului presedinte al Africii de Sud, Nelson Mandela. Singurul fiu, Makgatho, a decedat intr-un spital din Johannesburg.

Fiul provenea din casatoria lui Nelson Mandela cu fosta sa sotie, Winnie.

Makgatho Mandela era de profesie avocat si lucra la una din cele mai puternice banci din tara.

Nelson Mandela a recunoscut deschis cauza mortii. In Africa de Sud exista inca o prejudecata impotriva celor infectati.

Nu este prima data cand Mandela a fost confruntat cu consecintele fatale ale SIDA.

Cu trei ani in urma, nepotul favorit i-a fost rapit de aceeasi maladie.

Mandela a fost si a ramas un consecvent activist in lupta impotriva epidemiei de SIDA, distantandu-se astfel de guvernantii din Africa de Sud.

Este cunoscut faptul ca Africa de Sud are tragica reputatie de a fi tara cu cel mai mare numar de bolnavi de SIDA din lume.

Procentajul de infectati nu a fost stabilit cu certitudine, data fiind politica de interzicere a testarilor, cu exceptia celor voluntare.

Diverse studii citeaza procente diferite, de la 10% la 40 %, cote chiar mai ridicate in unele zone ale tarii.

O cercetare recenta avertizeaza ca 50% din pacientii din spitalele tarii si 1 din 6 medici si cadre medicale sunt infectati cu HIV, virusul care produce SIDA.

Cu toate cifrele alarmante, care denota o epidemie de proportii, guverantii nu au initiat o campanie serioasa de stavilire a bolii si nici nu au asigurat masiv tratamentul anti-retroviral, care ar prelungi durata de viata a bolnavilor.

Doar un numar aproximativ zece mii din milioanele de infectati, au acces la tratamentul medicamentos, considerat nociv de autoritati, care recomanda o cura de ceapa, usturoi si morcovi pentru eradicarea bolii.

Controversata opinie a guvernantilor nu este insa populara printre localnici, ale caror familii au fost indoliate de flagelul SIDA.