Reducerea taxelor taie din veniturile IMM-urilor

Mihai Nicuţ

Scăderea impozitului pe profit de la 25 la 16%, intrată in vigoare la inceputul acestui an, va determina şi scăderea ajutorului de care pot beneficia intreprinderile mici şi mijlocii pentru investiţiile realizate din profitul reinvestit.

Amintim că, potrivit unei hotăriri de Guvern din 2004, IMM-urile puteau recupera de la buget fonduri in limita impozitului aferent profitului reinvestit.

Intrucit cota de impozit a fost diminuată, IMM-urile vor recupera de la stat cel mult 16% din valoarea investiţiilor realizate in acest an, faţă de 25% anterior.

Ce se finanţează şi ce nu

Măsura nu va afecta investiţiile realizate anterior datei de 1 ianuarie 2005. Vechea hotărire prevedea că facilitatea se aplică firmelor care au cumpărat active după 1 octombrie 2004 şi care le-au pus in funcţiune pină la sfirşitul anului trecut, cu condiţia să nu fi utilizat pentru acestea metoda de amortizare accelerată.

Această facilitate este o schemă de ajutor de stat şi a fost aprobată de Consiliul Concurenţei la sfirşitul anului trecut. Instituţia a considerat că facilitatea este compatibilă cu mediul concurenţial normal şi că nu va afecta nejustificat comerţul cu statele membre ale Uniunii Europene.

Autoritatea de reglementare in domeniul concurenţei a stabilit ca alocările de fonduri să fie făcute numai in legătură cu investiţia iniţială.

Astfel, sint considerate eligibile investiţiile in capital fix in legătură cu crearea unei noi unităţi, extinderea unei unităţi existente sau demararea unei activităţi ce implică o schimbare fundamentală in produsul sau in procesul de fabricaţie a unei unităţi existente, prin raţionalizare, diversificare sau modernizare.

In schimb, vor fi excluse investiţiile de inlocuire, ce nu aduc un spor de venit, ci au funcţia economică de a menţine potenţialul de producţie. Nu vor fi finanţate nici măsurile destinate restructurării financiare a unei intreprinderi aflate in dificultate.

Consiliul a mai hotărit că valoarea ajutorului acordat va trebui corelată cu prevederile Uniunii Europene privind nivelul maxim al ajutorului de stat pentru dezvoltare regională, respectiv 50% din valoarea investiţiei pentru intreprinderile mari şi de 65% pentru firmele mici şi mijlocii.