“Jules Verne. Les paradoxes d'un mythe” este noul volum al lui Lucian Boia care a vazut lumina tiparului in Franta. Cunoscut istoric al imaginarului, Boia analizeaza mitul celebrului scriitor francez.

Perceput initial ca un vulgarizator si autor de romane pentru tineri, Jules Verne a devenit in timp un scriitor in toata puterea cuvintului, si, mai tirziu, un veritabil mit, al carui nume a fost asociat cu pionieratul in stiinta.

Lucian Boia a realizat o analiza minutioasa a operei lui Jules Verne, rezultatul fiind unul surprinzator: “profetul viitorului” era, de fapt, un conservator, iar substanta stiintifica a romanelor sale este extrem de “diluata”. Ba, mai mult, Lucian Boia ajunge la o concluzie extrem de interesanta: opera lui Jules Verne nu-I apartine in intregime!

Lucian Boia este autorul volumelor “Pentru o istorie a imaginarului”, “Mitologia stiintifica a comunismului” sau “Mitul democratiei”. Lucrarea “Jules Verne. Les paradoxes d'un mythe” a aparut la Paris, la editura “Belles Lettres”.