Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dat ieri, prin Mediafax, primul interviu de la schimbarea puterii politice in Romania. Seful bancii centrale explica principalele decizii ale BNR, efectele asupra economiei romanesti si riscurile pentru 2005.

Guvernatorul BNR apreciaza ca 2004 a fost, din punct de vedere economic, cel mai bun an dupa 1989, dar ca „intirzierea reformelor structurale de adincime lasa pentru anul 2005 o marja de manevra limitata autoritatilor in deciziile de politica economica pe care le vor avea de urmat“.

Trecind la analiza mixului de politici din 2004, Isarescu arata ca performanta fiscala a avut o contributie importanta in reducerea ratei inflatiei: „Scaderea in continuare a deficitului consolidat al statului, pina la o valoare preliminata de circa 1% din PIB, a temperat cererea agregata, infirmind anticiparile privind o relaxare bugetara, din considerente de ordin electoral.

Conlucrarea intre politica fiscala si cea monetara a fost si in 2004 foarte buna, contribuind la contrabalansarea efectului inflationist rezultat din cresterea veniturilor personale peste sporul productivitatii“.

Rezervele valutare au permis intarirea leului

BNR a lasat ca fortele pietei sa duca la intarirea leului, pentru ca, ajungind la un nivel confortabil al rezervelor internationale, si-a permis acest lucru, iar aprecierea leului a contribuit, intr-adevar, la calmarea presiunilor inflationiste in partea a doua a anului trecut. Exista numeroase avantaje din aprecierea monedei nationale.

Cel mai rapid vizibil este accelerarea dezinflatiei - implicit, sint generate conditii pentru reducerea ratei dobinzii. Ambele stimuleaza investitiile si, deci, o crestere economica mai sanatoasa si de durata.

Pe de alta parte, guvernatorul recunoaste ca aprecierea leului a lovit exportatorii: „Personal, cred ca pretul platit de exportatori pentru succesul dezinflatiei din 2004 este disproportionat de mare, dar ca efortul remarcabil depus anul trecut pentru ca inflatia sa ajunga pentru prima oara dupa 1989 la o singura cifra a meritat sa fie facut“, spune Isarescu.

Cumpararile de valuta au costat peste 130.000 de miliarde

„Cumpararile nete de 3,2 miliarde de euro din anul 2004 echivaleaza cu o emisiune monetara de peste 130.000 de miliarde de lei, depasind valoarea medie a bazei monetare a tarii“, a dezvaluit guvernatorul BNR costul interventiilor pe piata valutara.

El a aratat ca daca banca centrala ar incerca sa apere un nivel al cursului leului semnificativ mai slab decit cel care echilibreaza cererea cu oferta, intrarile valutare ar creste mult, pina in momentul in care interventiile ar deveni imposibile, iar cursul s-ar aprecia brusc si puternic, oferindu-le cistiguri foarte mari celor care au mizat pe o asemenea evolutie.

Reducerea pierderilor din economie ajuta dezinflatia

Majorarea insemnata a salariilor reale, operata in ultima parte a anului trecut, va avea impact deplin in 2005; reducerea impozitelor directe suplimenteaza venitul disponibil; intrarile de capital, sub forma de investitii directe sau speculative, tensioneaza la rindul lor cererea solvabila interna.

„Singura componenta insuficient fructificata in 2004, ca si in anii precedenti, ramine accelerarea restructurarii economiei si, pe aceasta cale, reducerea semnificativa a deficitelor cvasifiscale“, apreciaza Mugur Isarescu.