Presedintele UDMR, Marko Bela , a declarat ieri ca, pentru moment, nu considera necesara schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, posibilitate care ar putea fi luata in calcul in cazul in care cei doi vor face, prin interventiile lor, ca lucrurile "sa nu mearga asa cum trebuie" in forul legislativ.

"Presedintii nu au atributii decizionale", a spus liderul UDMR, mentionand ca responsabilitatea majora pentru activitatea din Parlament revine Birourilor Permanente. Referindu-se la proiectul de protocol privind functionarea coalitiei, Marko Bela a spus ca propunerea Aliantei "priveste o relatie mult mai stransa decat in cazul unei coalitii guvernamentale".

El a enumerat in context cele patru paliere decizionale esentiale pe care trebuie sa le contina viitorul protocol: masurile la nivel guvernamental trebuie decise de premier impreuna cu vicepremierii desemnati de toate partidele membre ale coalitiei, cele la nivel parlamentar trebuie decise prin consultarea liderilor de grup si a presedintilor comisiilor de specialitate, cele la nivel teritorial,

de filialele celor patru partide, iar cele privind strategia politica, de presedintii PNL, PD, UDMR si PUR. In opinia lui Marko, idee de baza a protocolului ar trebui sa fie consensul asigurat in mod firesc prin vot unanim. (Aniela Nine)