Presedintele Traian Basescu efectueaza, astazi, la Chisinau, prima sa vizita in afara tarii, in calitate de sef al statului. Vizita va avea loc la invitatia presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca relatia cu Republica Moldova va fi o prioritate a politicii externe romanesti si ca va trebui sa ajunga la o intelegere cu omologul sau Vladimir Voronin, declarandu-se dispus sa mearga la Chisinau.

"Asa cum noi le-am dat maghiarilor toate drepturile si noi avem dreptul sa cerem respectarea drepturilor romanilor, fie ca este vorba de Valea Timocului sau de Republica Moldova", a precizat Traian Basescu.

Vladimir Voronin a declarat, inaintea alegerilor parlamentare si prezidentiale din Romania, ca Republica Moldova este dispusa "sa ridice la cel mai inalt nivel" relatiile cu Romania, in pofida divergentelor dintre Chisinau si Bucuresti. "Sunt dispus sa fac totul ca aceste relatii sa fie ridicate la cel mai inalt nivel. Noi deja facem cate ceva in acest sens.

In pofida acestui ping-pong ce tine de problemele lingvistice si istorice, relatiile noastre economice se dezvolta foarte bine si sunt in crestere. Noi n-o sa insistam pana in panzele albe asupra rezolvarii acestor probleme in detrimentul altor aspecte.

O sa mergem inainte si o sa promovam o politica de buna vecinatate foarte atragatoare, cu propuneri foarte serioase pentru prietenii nostri din Romania", a adaugat Voronin.