Guverrnul a aprobat o ordonanta care prevede majorarea salariilor personalului bugetar angajat cu contract.

Majorarea va fi de 18% pana la 25%.

In aceasta categorie de personal sunt cuprinse functii precum consilier, referent si expert din diverse institutii publice ca Inalta Curte de Casatie si Justitie, Curtea Constitutionala, Administratia Prezidentiala, Parlament, ministere, Consiliul Concurentei, Curtea de Conturi, Consiliul National al Audiovizualului.

Tot in aceasta categorie intra asistentii sociali, bibliotecarii, antrenorii, muzeografii, inginerii, muzicienii, redactori-sefii sau artistii lirici.

O alta categorie de persoane care va beneficia de cresterea salariilor sunt demnitarii de rang inalt - circa 800 persoane - ale caror indemnizatii vor creste cu 25%.

In aceasta categorie intra presedintele Romaniei, parlamentari, premier, ministri, secretarii de stat, consilierii de stat, prefectii.

Purtatorul de cuvant al guvernului, Oana Marinescu, a precizat ca majorarea este egala cu cea de anul trecut.

„Nu este o masura menita sa aduca privilegii demnitarilor, ci restabileste echitatea si coerenta in sistemul bugetar", a declarat Oana Marinescu.

Majorarea va fi pusa in aplicare in doua etape- 45% de la 1 ianuarie 2005 si 55% de la 1 octombrie 2005.

Pentru a limita cheltuielile de personal in sectorul public, actul normativ aprobat de Guvern suspenda procedurile de ocupare, in acest an, a posturilor vacante la 31 decembrie 2004, cu exceptia posturilor din institutiile nou-infiintate, din compartimentele cu activitati legate de integrarea europeana sau din structura Casei Nationale de Pensii.

Ministrul de stat Adrian Videanu a afirmat ca majorarea salariilor este conforma conditiilor impuse de Fondul Monetar International.