O sarla de om care se prezinta academician si profesor in America se inclina reverentios si saruta mina unui pusti pletos. Gugumanul a incurcat tingalaul netuns cu fetita ministrului. Dar cind i-a spus baiatului “sarut miinile, cuconita”, a scapat din priviri o linguseala ce nu putea fi rostita nici cu un limboc de un metru si jumatate.

Nu rideti! Omul nostru, despre care se spune ca ar fi urmarit in Germania si despre care se stie ca nu mai calca nici prin cele doua Americi (el tepuind si prin Cea de Sus si prin Cea de Jos), se recomanda academician si doctor in boala gainilor (fie orbul, fie scurmatul in balegar), desi la Bucuresti nu s-a indeletnicit decit cu importul de aparatura medicala defecta.

Ce puneau spitalele europene la poarta el incarca in camioane, aducea la Bucuresti si baga pe gitul guvernantilor fraieri, nerabdatori sa arate ce grija poarta poporului. Numai ca aparatele aduse de profesorul academician savant si doctor adormeau chirurgii si trezeau pacientii din salile de operatie.

Iar cind se intimpla viceversa, incalzeau aerul pina cind transpiratia cadea ca ploaia in plagile deschise. Ei bine, doctorul nostru, care de fapt a terminat Institutul Agronomic, a pupat la toate guvernele. N-a putut Romania sa puna un prim-ministru fara ca individul sa nu-si intinda limbocul pe trotuarul de la intrarea in Palatul Victoria.

Pina mai ieri, era curtean la PSD si se lovea palme in palme, ca jucatorii de volei dupa o trosneala la plasa, cu stabii partidului. Dadea cu parfum pe buca ministrilor sanatatii. Acum tamiiaza si la liberali, si la PD-isti. A schimbat adresa. S-a mutat de pe culoarele cladirii din Kiseleff pe cele din Modrogan. Aceleasi limboace, aceeasi tinta, cu citeva sute de metri mai la stinga.

Si daca il cercetezi mai bine, descoperi de indata ca privirea, obrajii si gura lui alcatuiesc un tot unitar. Un fel de ventuza, de cap de lipitoare. Culmea este ca, in loc sa provoace oroare, el este primit cu voluptate. Amaritii ajunsi in noile fotolii abia asteapta un “felicitari, domnule ministru, i-ati ars pe mitocani!”.

Parca o lipitoare de profesie plateste obolul catre o lipitoare mai batrina, care s-a desprins de conditia ei anterioara si a sarit in guvern.

Doctorul de orbul gainilor nu este un personaj singular. E de ajuns sa va indreptati privirea spre un om al noii puteri.

De indata veti observa mustele si lipitorile care au facut cariera pe seama vechilor alesi ai poporului. Ca la o privata plina cu miere, in jurul lor misuna antreprenori si arhitecti, samsari si lingai de profesie, circiumari si comersanti de aparatura sofisticata sau numai de oscioare sfinte si moaste facatoare de imagine.

Daca ar fi sa le tinem urma, vom vedea ca toti acestia, adeseori denumiti elegant clientela politica, trec prin vremuri, de la caderea lui Ceausescu si pina astazi. Iar in zilele noastre dau fuga de la un minister la altul, trag limbile sau culeg scamele de rigoare, mai lasa cite o scoica sau o pietricica de simpatie, adusa de peste mari si tari.

Apoi se duc repede la fostii lor stapini si le zic, mama Doamne, ce catastrofe de prosti au ajuns sa va ia locul! Si incaseaza si de acolo tainul de scarpinat. Vorba aceea, clientela noastra linge si la stinga, si la dreapta. Nu se stie niciodata cind se schimba puterea. Doar n-o repeta greseala celui care a trimis placinte la imparatie pina in ziua cind a pierdut alegerile.

De atunci a stopat naveta zilnica a plocoanelor si, peste ani, cind omul a revenit in scaun, iar placintarul s-a facut ca isi aduce aminte, s-a trezit cu un refuz de mama ce avea sa-l coste jumatate din avere.

In aceste zile in care fraierii liberalilor si cei ai pedeului isi umfla muschii de pe scaunele puterii sintem siliti sa asistam la migratia lipitorilor de pe ingimfarea PSD-ului pe suficienta de Bula a guvernantilor ce preacurvesc cu politica pentru intiia sau cel mult a doua oara.

Peste vale de Balcani, spectacolul acesta plin de penibil si patetism, de slugarnicie si razbunare este complet si se intinde pina undeva spre frontierele circului, daca nu chiar le depaseste.

Nu s-a schimbat doar puterea! Din pacate, se schimba si locul de munca al lipitorilor pe seama politicii.