Presedintele Traian Basescu a primit ieri promisiunea premierului Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Tony Blair, ca doi consilieri britanici vor fi trimisi sa lucreze in cadrul Administratiei Prezidentiale. Cei doi il vor consilia pe seful statului roman in legatura cu doua probleme foarte importante pentru Romania: integrarea europeana si lupta impotriva coruptiei.

Ei isi vor incepe activitatea la Cotroceni in aprilie.

Dupa cum a declarat la finalul intrevederii presedintele Traian Basescu, pe agenda discutiilor cu Tony Blair s-au aflat chestiuni legate de conlucrarea bilaterala in ceea ce priveste UE si Marea Neagra.

Conform propriilor declaratii, Basescu a primit de la premierul britanic asigurari privind “tot sprijinul din partea Marii Britanii pentru ca Romania sa indeplineasca toate criteriile de aderare la Uniunea Europeana in 2007”, dar si sprijin pentru ca “semnarea Tratatului de Aderare sa aiba loc in luna aprilie a acestui an”.

Basescu si Blair au vorbit si despre probleme ridicate de asigurarea securitatii Marii Negre.

Trupele romanesti mai stau in Irak

Subliniind ca trupele romanesti din Irak - aflate sub comanda britanica - “vor ramine acolo pina cind autoritatile irakiene vor fi capabile sa-si conduca tara”, Basescu a explicat ca Romania va sprijini in continuare eforturile Aliatilor in aceasta regiune.

Premierul britanic si presedintele roman au abordat si aspecte legate de achizitionarea de catre armata romana a celei de-a doua fregate, “ca parte a consolidarii influentei in Marea Neagra”.

Pe agenda intrevederii cu premierul Tony Blair, desfasurata la resedinta din Downing Street 10, care a durat aproximativ o jumatate de ora, problema ridicarii vizelor de calatorie pentru cetatenii romani care calatoresc in Marea Britanie “nu s-a pus cu stringenta”.

Tony Blair si Traian Basescu au adoptat ieri o declaratie comuna, prin care au luat nota “ca in 2005 Romania si Marea Britanie aniverseaza 125 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice” si au reliefat “oportunitatile de colaborare existente si in viitor intre cele doua tari”.

In declaratia comuna se mai arata: “Cei doi lideri au subliniat importanta imbunatatirii climatului de afaceri din Romania, mai ales printr-o campanie corespunzatoare si impartiala de combatere a coruptiei la toate nivelurile”.

Intrevedere cu Printul Charles

Dupa intrevederea cu Tony Blair, presedintele Basescu a avut, la sediul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, convorbiri cu presedintele acestei institutii, Jean Lemierre.

A urmat apoi un dejun oferit in onoarea lui Traian Basescu de Lordul Primar al Londrei, Alderman Michael Savory, la care au participat lideri ai unor mari companii precum International Financial Services, GlaxoSmithKline, KPMG, Credit Suisse First Boston, Stephenson Harrwood.

Presedintele Romaniei a mai avut intrevederi oficiale cu secretarul de stat pentru afaceri interne, Charles Clarke, si cu Alteta Sa Regala Printul de Wales. O scurta intilnire cu ziaristii britanici a incheiat prima vizita oficiala in Occident a lui Traian Basescu.

Ardelean ramine fara slujba

Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din cadrul MAI, fosta “Doi s’un sfert”, se va desfiinta, a declarat ieri, la Londra, ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga. Acesta va infiinta o Directie de Protectie Interna si Standarde Profesionale, care va avea ca principal obiect de activitate combaterea coruptiei din interiorul ministerului.

Potrivit lui Blaga, secretarul de stat pentru afaceri interne al Marii Britanii, Charles Clarke, a promis Romaniei finantarea unui program de combatere a coruptiei din MAI.