Compania Carom Onesti ocupa primul loc in topul datornicilor mari contribuabili la bugetul statului. Aceasta este urmata de societati din domeniile: minier, feroviar, constructii sau siderurgic.

Topul datornicilor la buget este dominat in continuare de societati de stat, in primii zece gasim doar trei societati private (Carom, U.C.M Resita si I.C.M.R.S. Galati). Fata de situatia publicata acum trei luni, in fruntea topului s-a produs o permutare, in sensul ca societatea onesteana a luat locul Companiei Nationale a Huilei Petrosani.

Carom in pole-position

Producatorul de cauciuc sintetic Carom Onesti, trecut in 2004 din proprietatea lui Ovidiu Tender in cea a actionarului majoritar RAFO, Balkan Petroleum, are de platit statului aproximativ 8.000 miliarde de lei, cu 1.000 de miliarde mai mult decit acum trei luni, potrivit datelor prezentate de Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

In luna noiembrie a lui 2004, creditorii RAFO au decis cu trei voturi pentru si unul impotriva, programul de reorganizare al RAFO, care prevede fuziunea cu producatorul de cauciuc sintetic Carom si conversia in actiuni a unor datorii catre stat si alte companii de circa 16.000 miliarde de lei.

C.N. a Huilei Petrosani a coborit un loc intrucit datoriile sale au scazut cu ceva mai mult de 2.000 miliarde de lei ca urmare a procedurii de executare silita. Tabloul fruntasilor este intregit de Societatea Comerciala pentru Inchiderea si Conservarea Minelor, Termoelectrica S.A., CFR S.A., Uzina de Constructii Mecanice Resita S.A., Tractorul Brasov (toate cu datorii in crestere).

Iesiri si intrari

Clasamentul primilor zece a suferit si alte modificari. Astfel, trei dintre abonatii topului (Societatea Nationala „Tutunul Romanesc“, SIDEX Galati si Combinatul Siderurgic Resita) au disparut. Cea mai spectaculoasa iesire ii apartine SNTR, care in urma cu trei luni avea o datorie de aproape 5.

000 de miliarde de lei, iar acum mai figureaza in catastifele Finantelor cu o datorie de numai 5 miliarde de lei. Printr-un act normativ, s-au sters 1.000 de miliarde de lei. Pentru restul, compania si-a platit obligatiile restante.

Combinatul resitean a disparut complet de pe lista datornicilor, dupa ce suma de 640 miliarde de lei, reprezentind restante la bugetul statului inregistrate in septembrie 2004, au fost trecute in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Locul celor trei companii a fost luat de Electroputere, Intreprinderea de Constructii Montaj si Reparatii Siderurgice Galati (antreprenorul SIDEX) si de Tractorul Brasov.

Un pol datorie

Exista insa societati ale caror datorii fata de buget sint aproape nesemnificative. Dar aceste datorii fac ca firmele in cauza sa apara cot la cot pe lista contribuabililor mari cu “granzii”. Un adevarat stigmat din cauza a citorva sute de mii de lei.

Recordul in acest sens il detine firma Alcool International S.A. care datoreaza statului fabuloasa suma de 247.400 lei. Pe locul urmator se situeaza o veterana a acestui top - Gradistea IMPEX S.R.L. -, societate care datoreaza fiscului 679.789 lei. Iar pentru recuperarea sumei cu pricina s-a inceput procedura de executare silita.