"Monitorul de Suceava" publica, in editia sa de ieri, o ipoteza cutremuratoare privind executia unui agent de politie in postul de politie Hartop la comanda adjunctului sefului IPJ Suceava, comisarul-sef Victor Tauciuc.

Agentul Liuta a primit un glont in cap de la agentul Biserica, sef de post in Hartop, "vinovat" ca ar fi inregistrat o convorbire telefonica cu adjunctul IPJ in care superiorul ar fi pretins 160 milioane lei pentru a transfera agentul din Hartop la Falticeni.

Parintii lui Florin Dumitru Liuta (22 de ani), Ioan si Angela Liuta, considera ca agentul-sef Gheorghe Biserica si comisarul-sef Victor Tauciuc sunt calaii fiului lor, care le-ar fi executat baiatul in stil mafiot, desi ancheta a concluzionat ca tanarul s-ar fi sinucis, impuscat... in frunte. "Stim ca baiatul l-a inregistrat pe telefonul mobil (n.r.

- pe comisarul-sef Victor Tauciuc) cand i-a cerut 160 de milioane de lei ca sa-l transfere de la Hartop la Falticeni. Tauciuc asta-i seful de la cadre si-i invata sa ia bani sa-i repartizeze pe toti baietii.

Seful sau, Biserica, a vazut intr-o zi inregistrarea, l-a anuntat pe Tauciuc, care i-a zis: "Fa-i capatul, sa nu te dau pe tine afara"", a istorisit gazetei sucevene tatal politistului mort. Ioan Liuta a mai povestit ca fiul sau, agent in Hartop, era chinuit zilnic de agentul-sef Gheorghe Biserica. "Ii spunea ca el e imparat acolo... (...

) Il scula noaptea din somn si-l punea sa vina dimineata cu cel putin 8 amenzi. L-a tocat mereu asa...", a mai povestit tatal indoliat. Pe cosciugul in care a fost asezat tanarul politist, parintii au lipit o hartie pe care au scris: "Tauciuc si Biserica ne-au impuscat copilul".

Sotii Liuta, care locuiesc in localitatea suceveana Dolhestii Mici, refuza sa isi inhumeze copilul si au atarnat de poarta un carton pe care au scris: "Cerem si vrem reanchetarea cazului". Adjunctul IPJ Suceava, comisarul Victor Tauciuc, se arata dispus sa fie anchetat de superiori. Cazul este cercetat de procurori criminalisti, principala ipoteza fiind aceea a sinuciderii.

Totusi, surse judiciare ne-au declarat ca sinuciderea prin impuscare in frunte este atipica, o astfel de zona fiind specifica mai degraba unei executii. Anchetatorii au gasit, in biroul victimei, doua scrisori de adio, de cate aproape patru pagini. Atat pistolul din care a fost tras glontul, cat si telefonul mobil al agentului Liuta au fost ridicate pentru cercetari.

In urma expertizei, va fi stabilita distanta de la care s-a tras, element-cheie in deslusirea misterului mortii tanarului politist. Potrivit surselor noastre, vor fi verificate ultimele convorbiri telefonice ale victimei, dar si eventuala existenta a unor inregistrari ale acestora.

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a cerut, ieri, efectuarea unor verificari ale Corpului de Control al MAI, in legatura cu acuzatiile aduse adjunctului sefului IPJ Suceava.

Pe de alta parte, un comunicat al IPJ Suceava arata ca cercetarile in cazul decesului agentului Liuta s-au desfasurat in prezenta procurorului criminalist, medicului legist si a comisarului-sef Victor Tauciuc, adjunct al sefului IPJ Suceava.

"Cu privire la solicitarea familiei de a se face o alta expertiza cu privire la cauza si imprejurarile decesului, aceasta se poate face numai in conditiile unui raport real pentru ca procurorul sa dispuna acest demers. (...

) Din respect fata de parintii indurerati ai agentului Liuta Florin nu am facut public textul inscrisurilor ridicate de procurorul criminalist, intrucat erau expuse mai multe detalii vizand propria-i inmormantare, regretul ca nu va fi inmormantat de preot si alte aspecte ce tin de intimitatea sa personala", se mai arata in comunicat.

Ceea ce, probabil, tot din "respect" fata de familia decedatului nu a precizat comunicatul este ca Liuta a asternut pe hartie si revolta sa fata de coruptia din cadrul Politiei, fapt confirmat, deja, de anchetatori.

Dan CARBUNARU, Gabriela DOBOS