Parlamentul Ucrainei, intrunit joi sa analizeze desemnarea in functia de premier a Iuliei Timosenko, propusa de presedintele Victor Iuscenko, a amanat cu o zi votul de investitura.

Vicepresedintele parlamentului, Adam Martiniuk, citat de agentia Itar-Tass, a declarat ca presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, are consultari asupra formarii noului cabinet.

Anterior deciziei de amanare, presedintele parlamentului, Volodimir Litvin, declarase ca prezentarea programului, urmata de vot, a fost amanata pana la ora 14.00 GMT, pentru a-i da presedintelui Iuscenko posibilitatea sa participe la lucrari.

Potrivit agentiei Associated Press, Iulia Timosenko a trimis parlamentarilor, in ajunul votului, un program guvernamental pe cinci ani in care enumera printre obiective combatarea coruptiei si cresterea nivelului de trai.

Iulia Timosenko a mai spus ca guvernul se va stradui sa realizeze "optiunea europeana" - referire la promisiunea presedintelui Iuscenko de a-i gasi Ucrainei un loc in Europa.

Pentru a fi aprobata, candidatura Iuliei Timosenko are nevoie de o majoritate simpla a celor 450 de membri ai parlamentului.

Doamna Timosenko a spus ca daca va primi aprobarea parlamentului, presedintele Iuscenko va semna imediat un decret de numire a cabinetului.