Scandal in Organizatia Natiunilor Unite. Unul dintre oficialii institutiei, cipriotul Benon Sevan, (foto) este acuzat ca s-a folosit de Programul umanitar "Petrol contra hrana", pentru a-si rotunji conturile.

Dezvaluirile au aparut intr-un raport dat publicitatii de o comisie de ancheta a Natiunilor Unite, condusa de Paul Volcker. Cipriotul a cerut Ministerului Petrolului din Irak sa aloce cantitati importante de titei companiei AMEP. Firma era condusa de cetateanul egiptean Fakhry Abdelnour, care avea legaturi de afaceri cu Benon Sevan.

Compania a primit intre 1997 si 2001 petrol in valoare de 144 milioane de dolari. Dupa comercializarea intregii cantitati, AMEP a scos un profit de 1,5 milioane de dolari. In urma verificarilor, anchetatorii au stabilit ca o parte din acesti bani a fost virata in conturile personale ale lui Sevan. Oficialul ONU a primit intre 1999 si 2003, 160.000 de dolari de la Abdelnour.

Acuzatiile sunt cu atat mai grave, cu cat Sevan fusese trimis in Golf tocmai pentru a supraveghea buna desfasurare a programului umanitar.

Cipriotul a negat vehement toate acuzatiile ce i se aduc si spune ca banii descoperiti in conturile sale provin dintr-o mostenire. Verificarile ulterioare au demonstrat insa ca Sevan nu avea nici o ruda bogata care sa-i fi lasat o suma atat de mare.

Secretarul general ONU, Kofi Annan, trebuie acum sa decida daca ii va ridica subalternului sau imunitatea diplomatica, pentru a-l pune la dispozitia Justitiei.

Program cu cantec

Acest scandal nu este primul care planeaza asupra Programului "Petrol contra hrana". Desfasurat in intervalul 1996-2001, planul avea ca scop reducerea efectelor negative pe care embargoul impus de Statele Unite le avea asupra populatiei irakiene. Cu un buget de peste 64 miliarde de dolari, "petrol contra hrana" a fost cel mai pare program umanitar defasurat vreodata in lume.

Din pacate, a fost si unul dintre cele mai controversate.

Prima criza a izbucnit inca de la initiere, in 1996 si l-a avut drept protagonist pe fostul secretar general ONU, Boutros Boutros-Ghali. El a fost acuzat de incalcarea regulamentelor internationale, cu scopul de a impune Banca Nationala din Paris printre contractorii programului. Tot atunci, guvernul de la Londra a fost implicat intr-un scandal asemanator.

Potrivit cotidianului "Independent, oficialii britanici au intervenit pe langa ONU pentru a promova o companie engleza printre intreprinzatori. Cel mai recent scandal, declansat in urma cu cateva luni, il are in centru pe fiul lui Kofi Annan, Kojo. El este acuzat ca a primit bani de la firma elvetiana Cotecna, chiar si la cativa ani dupa ce si-a incetat activitatea in cadrul companiei.