Banca de Export- Import a Romaniei Eximbank - SA a scăzut dobanda valabilă in luna februarie cu un procent pentru creditele de export in lei, cu scadenţa mai mică de 2 ani, de la 17,06% la 16,06%.

Această măsură a fost luată pentru a veni in sprijinul exportatorilor care au anunţat că au suferit pierderi de aproximativ un miliard de euro in urma aprecierii leului.

Pentru creditele de export in lei cu scadenţa mai mare de 2 ani rata dobanzii de bază valabilă in luna februarie este de 14,25%.

Rata dobanzii de bază pentru creditele de investiţii in lei cu scadenţa mai mică de 2 ani este in această lună de 18,06%, iar pentru cele cu scadenţa mai mare de doi ani este de 16,25%.

In privinţa creditelor acordate in USD, Eximbank practică in luna februarie o rată a dobanzii de bază de 5,25% pentru creditele de export, credite pentru importuri de completare şi finanţări pe bază de creanţe comerciale.

De asemenea, rata dobanzii de bază pentru creditele in USD contractate pentru investiţii in capacităţi de producţie de export este in această lună de 5,50%.

Aceleaşi valori ale ratei dobanzilor de bază se păstrează şi pentru creditele in EURO : 5,25% pentru creditele de export şi finanţări pe bază de creanţe comerciale contractate şi 5,50% pentru creditele de investiţii.

Eximbank a inregistrat la sfarşitul anului 2004 un profit brut de 422 miliarde lei, rata profitului fiind de 21,41 la sută şi deţine in prezent şapte sucursale - Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova şi Timişoara- şi o Reprezentanţă in capitala Federaţiei Ruse, Moscova.