Ion Iliescu nu este sarac. Cinstit poate, dar sarac nu este deloc. In clipa de fata, fostul sef al statului cumuleaza cel putin trei venituri. Salariul de senator al Romaniei, indemnizatia de fost presedinte si pensia de vechime pe care o primeste inca din 1996. In total, peste 2000 de dolari pe care Iliescu ii ridica lunar de la stat.

Ion Iliescu va implini in curand o varsta impresionanta. 75 de ani, peste fix o luna. La varsta asta, Ion Iliescu nu vrea sub nici o forma sa stea in halat si-n sosoni la gura sobei si sa soarba dintr-un ceai facut de sotia sa, Nina. "Ma simt ca la 45 de ani", spunea el zilele trecute. Numai ca, orice ai face, vremea nu poate fi data inapoi.

La 45 de ani, Iliescu era unul din "baronii" comunisti ai vremii - presedinte al Consiliului Judetean Iasi. Ce vremuri... Revolutia din Decembrie 1989 - al carui adevar complet n-a putut fi aflat nici pana astazi - il prinde "la locul de munca" pe omul nostru in varsta de 60 de ani. O varsta la care cei mai multi semeni se gandesc intens la pensionare. Iliescu nu se gandeste.

Ajunge sef al statului, in repetate mandate. La finalul celui pe care el il considera primul mandat prezidential, cel din 1992-1996, Ion Iliescu iese in sfarsit la pensie. Multi romani rasufla usurati. "Bunicuta" in varsta de 66 de ani face la data de 1 decembrie 1996 o cerere de calculare a pensiei. Pensie care i se stabileste atunci in functie de vechime.

Potrivit paginii de Internet a Senatului Romaniei, activitatea lui Ion Iliescu in campul muncii incepe in 1955, ca inginer proiectant la Institutul de Studii si Proiectari Energetice din Bucuresti, sectorul "Sisteme". Potrivit unor surse de la Casa Nationala de Pensii, pensia lui Ion Iliescu este astazi de 11.756.961 lei.

O pensie destul de consistenta fata de foarte multe alte pensii, din care atat el, cat si Nina (care are si ea are o pensie de inginer) ar fi putut trai destul de fericiti pana la adanci batraneti. Numai ca nea Nelu nu si nu. El nu vrea sa fie pensionar. Astfel, in perioada 1996 - 2000 el cumuleaza la veniturile familiei atat pensia, cat si salariul de senator al grupului parlamentar PDSR.

In anul 2000, la 70 de ani, Ion Iliescu se simte probabil ca la 40 de ani si candideaza pentru un nou mandat de presedinte al Romaniei. Dupa cum va amintiti, castiga si aceasta cursa. Ajunge astfel sa cumuleze din nou pensia stabilita in 1996 cu salariul de presedinte. In 2003, spre exemplu, acest salariu era de 42 de milioane.

Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de sef al statului roman stabileste la articolul 2 ca ex-presedintele va beneficia de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din indemnizatia acordata presedintelui Romaniei in exercitiu.

Avand in vedere ca Traian Basescu are un salariu de circa 47 de milioane de lei, indemnizatia lui Iliescu este de 35,25 milioane lei. Adica in jur de 1000 de dolari pe luna. La pensia de 11,7 milioane de lei si la indemnizatia de 35,2 milioane de lei se mai calculeaza acum si salariul de senator - in jur de 30 de milioane de lei.

Interesant este ca Ion Iliescu, ca pensionar, beneficiaza de prevederile Legii 19/2000. Mai exact, lui Iliescu i se recalculeaza pensia la fiecare 1 aprilie (nu este o minciuna, asta este data de intrare in vigoare a legii), adaugandu-i-se vechimea si salariile din ultimele 12 luni.

Deci, pentru Ion Iliescu luna aprilie este una foarte buna: ii va creste pensia si va redeveni - foarte probabil- presedinte al PSD. (L.I.)