Primul lucrul care ne-a placut la Apple PowerBook G4 este eleganta designului si atentia producatorilor la detalii. Conturul luminat al marului din spatele ecranului, dimensiunile reduse si forma compacta si robusta fac din PowerBook G4 un magnet pentru ochii din preajma lui.

Notebook-ul de la Apple, pe langa faptul ca este un instrument foarte bun pentru oamenii de afaceri, este si o confirmare a statusului social al detinatorului, exact ca in cazul unei limuzine. Pentru a va putea imagina atentia pentru detalii, putem vorbi inclusiv de un capacel de protectie pentru mufa de la cablul de incarcare a bateriei.

PowerBook G4 vine in trei variante in functie de diagonala ecranului, care poate fi de 12, 15 sau 17 inci. Modelul cu un ecran de 12 inci este cel pe care noi l-am testat. Are un procesor Motorola Power PC G4 cu o frecventa de 1,33 GHz, 256 MB memorie RAM si o placa grafica Nvidia GeForce FX go5200 cu 64 MB memorie.

Un alt lucru care ne-a placut este tastatura, care are niste butoane mari si silentioase la apasat. In schimb, laptop-ul nu este dotat cu un led care sa indice activitatea hard discului. Acest lucru poate fi uneori usor iritant, pentru ca utilizatorul nu poate sa isi dea seama daca se incarca o aplicatie sau pur si simplu nu a dat comanda potrivita.

Singura solutie este sa-si apropie urechea si sa incerce sa auda zgomotul mecanic produs de hard disc. Modelul testat de noi este pentru cei ce cauta un echilibru intre puterea de procesare si portabilitate. Este un portabil subtire, avand o greutate de doua kilograme. Comparat cu alte laptop-uri cu design suplu de pe piata, pretul de aproximativ 1.500 de euro fara TVA nu este neaparat mare.

Pe langa eleganta, cuvantul care ar mai putea defini PowerBook G4 este conectivitatea. Laptop-ul are integrata tehnologie Wi-Fi, care permite conectarea fara fir la reteaua de la firma sau de acasa. Acest lucru va permite sa profitati din plin de portabilitatea oferita de laptop, chiar si atunci cand lucrati pe Internet.

In plus, daca aveti un telefon mobil, care are suporta tehnologia Bluetooth, il puteti conecta fara fir la PowerBook de la o distanta de pana la 20 de metri in aceasi camera. Pot aparea probleme de adaptare pentru utilizatorii de PC-uri, avand in vedere ca pe PowerBook ruleaza sistemul de operare Mac OS X, bazat pe UNIX.

Totusi, adaptarea se poate face destul de repede, sistemul fiind la fel de usor de folosit ca si Windows si poate fi uneori mai placut. Memoria RAM de 256 MB nu este neaparat mica, insa majoritatea laptop-urilor la un pret similar au 512. In viitorul apropiat vor incepe sa fie livrate in Romania si modele de PowerBook-uri cu memorie de 512 MB.

Lucrul care ne-a deranjat cel mai tare este faptul ca laptop-ul vine cu un banal software de editare text, cu niste optiuni minimale. Pentru un om care are de lucru cu multe documente, acest lucru nu este o veste tocmai imbucuratoare.

Plusuri si minusuri

+ un design deosebit, care face din PowerBook G4 unul dintre cele mai aratoase notebook-uri de pe piata

+ modelul testat de noi, cu un ecran cu diagonala de 12 inci, demonstreaza un bun echilibru intre puterea de procesare si portabilitate

+ are integrata tehnologie Wi-Fi, care permite conectarea fara fir la reteaua de la firma sau de acasa. In plus, se poate conecta cu orice telefon mobil care are integrata tehnologia Bluetooth

- desi vine cu destul de multe aplicatii multimedia preinstalate, sistemul de operare de pe PowerBook G4 contine numai un banal editor de text, cu optiuni minimale. Pentru cineva care lucreaza cu multe documente, singura solutie este sa achizitioneze un pachet Office sau sa descarce un editor de text gratuit de pe Internet

- memoria RAM de 256 MB nu este neaparat mica, insa majoritatea notebook-urilor la un pret similar au 512 MB. In viitorul apropiat vor incepe sa fie livrate in Romania si modele de PowerBook-uri cu memorie de 512 MB.