Indicii bursieri au pierdut 10% in doua zile din cauza anuntului referitor la majorarea impozitelor pe cistiguri. Ieri, sistemul a fost la un pas de crah.

Bursa de Valori a fost oprita ieri „din motive tehnice“, dupa ce cotatiile medii au scazut cu peste 10%. Investitorii au vindut, panicati de anuntul privind majorarea impozitului pe cistigurile bursiere si dupa scaderea cu 5% de alaltaieri.

Bursa de Valori a fost oprita ieri „din motive tehnice“, dupa ce cotatiile medii au scazut cu peste 10%. Investitorii au vindut, panicati de anuntul privind majorarea impozitului pe cistigurile bursiere si dupa scaderea cu 5% de alaltaieri.

Panica a fost alimentata pe fondul lipsei unor precizari referitoare la impozitare. Premierul Tariceanu a facut anuntul, iar vicepremierul Adriean Videanu a venit cu precizarile. Insa acestea au fost incomplete. Abia ieri, Ministerul Finantelor a lamurit procedura de impozitare intr-un comunicat care „indulceste“ situatia.

Oficialii Ministerului Finantelor isi justifica intirzierea spunind ca la ei lucreaza mai greu.

La citeva minute dupa aparitia comunicatului, tranzactiile au fost oprite. Brokerii au avut la dispozitie 45 de minute in care s-au putut lamuri in ce consta exact majorarea de impozite. Dupa redeschiderea sedintei de tranzactionare, indicii au recuperat jumatate din pierdere.

Astfel, in cele doua zile de la incheierea negocierilor cu Fondul Monetar International, bilbele autoritatilor romane au provocat o pierdere de 10% pe bursa.

La un pas de blocare

„Cea mai mare scadere din istoria bursei a avut loc in 1997 si atunci a trebuit sa revizuim regulile de functionare a pietei de capital, in sensul ca la o scadere de 12% a indicelui bursier BET aceasta se inchide“, sustine Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

„Astazi (miercuri, 9 februarie) la ora 13, bursa s-a inchis, datorita unor motive tehnice“, ne asigura directorul bursei. E drept, scaderea de la acea ora nu era de 12%, ci de „numai“ 10,32%.

Ce s-a intimplat de fapt

Istoria se repeta. Iata ca, pentru bursa, Guvernul Tariceanu este sinonim cu Guvernul Ciorbea. Pentru ca, de la evenimentul din 1997, bursa nu s-a mai confruntat cu o scadere de peste 10%. Mai mult, a urmat o perioada de crestere care ieri s-a frint brusc.

„Marti, noul Guvern a anuntat noile masuri pentru «sustinerea» pietei de capital, in sensul ca de la 1 aprilie impozitul pe venitul din vinzarea de actiuni creste de la 1% la 10% si automat bursa a scazut cu 4,28%. Era normal ca unii jucatori sa incerce sa-si marcheze profitul dupa perioada buna din acest inceput de an“, spune Razvan Pasol, directorul Intercapital Invest.

Daca scaderea de marti era intr-un fel de prevazut, cea care a urmat ieri este de-a dreptul socanta.

Precizari pentru brokeri si jucatori

Potrivit comunicatului de la Ministerul Finantelor Publice „impozitul datorat de un contribuabil pentru cistigul obtinut ulterior datei de 1 aprilie 2005 din vinzarea de actiuni se va calcula astfel: se insumeaza impozitul de 1% aplicat diferentei dintre valoarea actiunilor la data de 31 martie 2005 si valoarea lor la data achizitionarii, cu impozitul de 10% aplicat la diferenta dintre valoarea

lor la data vinzarii si valoarea acestora la 31 martie 2005. Cheltuielile cu comisioanele brokerilor vor fi deductibile integral la calculul sumei impozabile“.

In cazul in care actiunile vor fi detinute pe o perioada de minim un an, calculata dupa 1 aprilie 2005 (indiferent de data achizitionarii, inclusiv inainte de 1 aprilie 2005) profiturile obtinute din vinzarea acestora vor fi impozitate cu 1%, ca si pina in prezent.

Dan Odagiu, Lucian Davidescu

Cotidianul - 10 februarie 2005

CU INFORMATII INCOMPLETE,

Ministerul Finantelor a provocat caderea Bursei cu 10%

* piata si-a revenit dupa ce a fost difuzat comunicatul de presa privind modalitatea de aplicare a impozitului de 10% pe venitul din tranzactiile cu actiuni * Persoanele initiate care cunosteau aceste detalii au avut posibilitatea sa cistige enorm din specularea variatiei violente a cotatiilor

Speriati de cresterea de zece ori a impozitului pe cistigurile din tranzactii pe piata de capital, investitorii au luat cu asalt societatile de brokeraj inca de la primele ore ale diminetii cu intentia sa vinda cit mai repede si cit mai multe actiuni. Efectele acestei atitudini s-au simtit imediat in piata, preturile de tranzactionare si indicii bursieri inregistrind scaderi puternice.

Indicele BET (care reflecta evolutia cotatiilor celor mai tranzactionate actiuni) a coborit cu -10%, apropiindu-se amenintator de pragul de -12% la care sistemul suspenda automat tranzactionarea.

Marcel Murgoci, director de tranzactionare la "Est Invest" Focsani ne-a declarat: "Investitorii, care oricum se asteptau la corectii negative dupa cresterile din ultima vreme, la auzul stirilor privind cresterea impozitului s-au grabit sa vinda, in speranta obtinerii unor cistiguri cit mai bune.

Or, ordinele masive de vinzare au condus la scaderea cotatiilor si, implicit, la un interes redus la cumparare".

Sedinta bursiera a fost suspendata aproape o ora (intre 13:16 - 14:01) din cauza unor dificultati tehnice. Dupa numai douazeci de minute de la reluarea tranzactionarii, a fost suspendata din nou, timp de 10 minute, de aceasta data cauza fiind comunicarea de catre Ministerul Finantelor a detaliilor privind modul de impozitare a veniturilor din tranzactii pe piata de capital, dupa 1 aprilie.

Imediat dupa ce investitorii au aflat aceste detalii, trendul la Bursa s-a inversat. Exemplul il reprezinta evolutia cotatiei actiunilor "Banca Transilvania" care anterior comunicatului inregistrau o scadere de 13,71%, iar la inchiderea sedintei de 8,87%.

Cursul titlurilor "Rompetrol Rafinare" era ieri la intreruperea tranzactiilor mai mic cu 13,19% fata de sedinta anterioara, in timp ce la inchiderea sesiunii bursiere de ieri inregistra o scadere de 7,08%.

Marcel Murgoci ne-a mai declarat: "La un moment dat scaderile erau asa de mari incit credeam ca va fi inchisa Bursa. Ministerul ar fi trebuit sa anunte chiar din primele ore ale diminetii modul de efectuare a impozitarii, nu sa lase sa se intimple ceea ce am vazut cu totii".

Aceasta este de fapt opinia generala a brokerilor. Ei cred ca Ministerul ar fi trebuit sa analizeze foarte bine efectele unei astfel de decizii asupra pietei de capital si sa fi venit imediat cu lamuriri. Comunicatul dat ieri de Minister a fost destul de tardiv, venind cu 25 de minute inainte de finalul sedintei.

Raluca Ungureanu

Bursa