Textul final al protocolului coalitiei, negociat mai bine de o luna intre echipele de negociere PNL-PD-UDMR-PUR, elimina obligativitatea desemnarii unui premier liberal de catre coalitie.

Initial, PNL detinea acest drept pe principiul ca are cei mai multi parlamentari. In contextul unei informatii neoficiale potrivit careia coalitia ar urma sa semneze astazi textul final al protocolului, liderii PNL si PD s-au reunit aseara intr-un Consiliu National al Coalitiei (CNC), care, in loc sa aiba loc miercuri, a fost convocat pentru aseara.

Potrivit majoritatii opiniilor liderilor democrati, aseara nu mai erau de asteptat modificari de fond la text.

In formula negociata intre PNL-PD-UDMR-PUR, „candidatul coalitiei pentru postul de premier se propune spre desemnare presedintelui Romaniei de catre Consiliul National al Coalitiei (CNC)“.

Nu mai exista un principiu de desemnare a premierului

In plus, din proiectul initial a fost eliminata formularea „CNC decide in situatia in care se propune inlocuirea prim-ministrului“, fiind inlocuita cu formularea „CNC decide in cazul chestiunilor politice majore ce privesc coalitia“, completata cu articolul conform caruia „CNC desemneaza candidatul coalitiei pentru functia de prim-ministru conform prevederilor protocolului“.

In conditiile in care PNL nu mai are intiietate la propunerea premierului, noua varianta a protocolului nu mai prevede nici un principiu de nominalizare a sefului guvernului, iar „candidatul coalitiei pentru postul de prim-ministru se propune spre desemnare presedintelui Romaniei de catre CNC“, conform variantei negociate. Textul nu prevede un alt principiu de desemnare a premierului.

A mai fost eliminata, totodata, prevederea conform careia premierul trebuie sa consulte viceprim-ministrul in deciziile privitoare la numiri in functii de demnitate publica, respectiv destituiri. Ponderea partidelor sau formatiunilor politice in guvern se stabileste prin negocieri in CNC, prevede noua varianta de text.

CNC mai tare, protocol mai moale

De altfel, CNC capata, prin noua formula de functionare a coalitiei, o greutate mai mare. In varianta initiala, CNC - forul suprem de conducere de la nivel national - era format din cite doi reprezentanti ai partidelor componente ale coalitiei, insa in varianta finala in CNC sint reprezentati cei patru presedinti de partid, alaturi de un alt reprezentant al fiecarui partid.

La nivelul guvernului, deciziile se iau in Comitetul Guvernamental al Coalitiei (CGC), format din premier si vicepremieri, unde deciziile se iau prin consens, fiind obligatorii pentru ministri. Numai in cazul in care in CGC nu se ajunge la consens, deciziile vor fi luate in CNC.

Litigiile de la toate nivelurile ar urma sa fie solutionate tot de CNC, varianta finala eliminind ideea crearii Consiliului National de Arbitraj, unde deciziile ar fi urmat sa se ia prin vot.

Din textul final a mai fost eliminata prevederea potrivit careia „forta deciziilor coalitiei este superioara celor a fiecarui partid“, precum si cea conform careia „dispozitiile protocolului se asimileaza dispozitiilor statutare ale partidelor“ membre ale coalitiei.

Protocolul mentine interdictia ca grupurile parlamentare si parlamentarii coalitiei sa initieze, sa sustina sau sa voteze o motiune simpla ori de cenzura pe toata perioada de functionare a coalitiei. De asemenea, parlamentarii coalitiei trebuie sa solicite punctul de vedere al ministrului care a initiat un proiect de lege pe care unii dintre acestia doresc sa il amendeze.