In aceasta seara, de la ora 22.30, in direct pe TVR 1, Steaua joaca cel mai important meci pentru o echipa de club din Romania ultimii ani: jocul tur cu Valencia din 16-imile Cupei UEFA.

Toata lumea asteapta cu mare interes acest joc, iar motivele variaza de la caz la caz: Gigi Becali ca sa se convinga ca nu arunca pe geam milioanele de dolari pe care le baga in salariile jucatorilor si al antrenorului Walter Zenga, iar suporterii, ca sa se lamureasca daca Steaua chiar este o echipa de top si ca merita sa fie in Europa.

S-a tot vorbit in ultima vreme despre problemele pe care le are Valencia, cu accidentarile si infrangerile suferite in campionat, incat am ajuns sa credem cu totii ca Steaua chiar se poate califica. Unul dintre putinii care si-au pastrat capul pe umeri este antrenorul Walter Zenga, cel care, ieri, la conferinta de presa, a reusit sa faca o radiografie foarte exacta a acestui meci.

"Sa fim seriosi", spune Zenga, "nu se poate vorbi despre o prima echipa sau despre o echipa secunda a Valenciei. Uitati-va la lotul lor din acest moment, alegeti ce jucator vreti si o sa va dati seama ca el singur poate sa decida acest joc. Valencia are un lot atat de numeros incat poate sa schimbe echipa la fiecare meci si toti cei trimisi in teren ar fi valorosi".

Pentru tehnicianul italian conteaza in acest moment mult mai mult faptul ca va juca cu Valencia, cea mai buna echipa din lume in anul 2004, decat scorul.

"Imi face placere sa vorbesc, in sfarsit, despre un meci care chiar conteaza, si nu cum am facut-o in ultimele saptamani cand am tot dat declaratii despre partide lipsite de importanta.

Este greu de spus daca Valencia trece acum printr-un moment greu, pentru ca lotul antrenat de Ranieri este inca valoros. Important pentru noi este ca am ajuns pana aici, desi, sa fim seriosi, nimeni nu ne dadea vreo sansa cand am pornit la drum anul trecut. Daca o sa pierdem cu 3-0, o sa fie un rezultat normal. Doar jucam cu cea mai buna echipa a lumii. Dar este important sa jucam fotbal.

Am pierdut la Bilbao cu 1-0 dar nu am avut ce sa reprosez nici unui jucator. Aceeasi atitudine vreau sa o vad si in meciul cu Valencia. Sa nu uitam ca in acest joc, noi nu avem ce pierde. Respectam Valencia dar nu ne este teama de nimeni.

Singurul lucru care ma ingrijoreaza in acest moment este ca noi am jucat ultimul meci oficial pe 5 decembrie, anul trecut, dar ma gandesc ca si echipele din Rusia si Ucraina au acelasi regim si totusi, se descurca. Sunt convins ca o sa ne descurcam si noi"

Walter Zenga a evitat, delicat, orice discutie despre adversarele Dinamo si Rapid in momentul in care a fost intrebat daca Steaua joaca acest meci si pentru celelalte echipe de club din Romania care ar putea profita de punctele aduse de Steaua ca sa joace in sezonul viitor in Cupa UEFA.

"Noi jucam pentru noi. Nu ne intereseaza altcineva", a spus Zenga, "dar daca asa o sa facem un bine fotbalului romanesc atunci o sa fiu si mai multumit. Important pentru noi este sa nu ne facem de ras. Am ajuns pana aici si trebuie sa facem o figura frumoasa".

Ieri, cu putin inainte ca jucatorii sa se intoarca de la o plimbare prin oras au ajuns la hotelul de cinci stele unde o camera costa 250 de euro pe noapte si ceilalti membri ai delegatiei steliste, adica, rudele si prietenii lui Gigi Becali. Patronul stelist nu a coborat in holul hotelului cat timp ziaristii se aflau acolo, dar se pare ca a fost doar o coincidenta.

Oricum, pentru Gigi Becali acesta este, asa cum am mai spus, momentul adevarului. Patronul din Ghencea a spus inainte de a pleca din tara ca de vreo cateva saptamani numai la meciul asta se gandeste. "Acum o sa se vada cine este Steaua in Europa", a spus Gigi, "si va promit eu, o sa batem la un gol diferenta".

Primele promise de Gigi Becali pentru acest joc sunt confidentiale, dar, dupa cate se pare, el i-a anuntat pe jucatori ca vor primi, fiecare, cate 20.000 de dolari daca vor elimina Valencia.

Si, ca un bonus, o sa imparta cu jucatorii banii pe care a promis sa-i parieze pe acest meci, in jur de 100.000-150.000 de dolari, desi in Spania nu exista case de pariuri la care sa faca asa ceva.