Fluctuatiile cursului monedei nationale din ultima perioada au determinat proprietarii, dar si o parte dintre constructorii privati de ansambluri rezidentiale, sa stabileasca preturile de vanzare a locuintelor in lei, renuntand la exprimarea preturilor in euro.

"Pentru a nu mai avea probleme cu scaderea monedei euro, cam 10% dintre cei care vand acum o locuinta cer banii in lei", a declarat agentiei Mediafax un agent imobiliar din Bucuresti. Presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, Liviu Ureche, a afirmat ca exista proprietari care au inceput sa vanda locuintele in lei.

"Se constata o tendinta de vanzare a proprietatilor in moneda nationala, pentru ca proprietarii vor sa se protejeze de fluctuatiile mari de curs", a precizat Ureche. Agentii imobiliari anticipeaza ca aceasta tendinta se va mentine si in viitor, pe fondul continuarii fluctuatiilor pe piata valutara.

De asemenea, o parte din constructorii privati de locuinte au hotarat sa-si stabileasca preturile in lei. "Instabillitatea euro din ultimele zile ne-a determinat sa stabilim preturile de vanzare a locuintelor in lei. La aceasta se adauga si faptul ca majoritatea producatorilor de materiale s-au orientat spre preturi in lei", au explicat oficiali ai companiei Impact.

Ei au spus ca preturile vor fi calculate la cursul euro al ultimului deviz in moneda europeana si vor fi modificate doar in functie de rata inflatiei. Pe de alta parte, unii constructori au afirmat ca nu vor trece la preturi in lei, desi au fost afectati de diferentele de curs valutar.

In plus, agentii imobiliari au indicat ca aprecierea leului a determinat, in primele doua luni ale acestui an, cresterea preturilor locuintelor cu pana la 30-40%, in euro.