Presedintele Bush incepe duminica primul sau turneu in Europa, dupa preluarea celui de-al doilea mandat la Casa Alba, cu scopul marturisit de a pune accent pe valorile comune impartasite de americani si europeni si a incerca sa atenueze tensiunile generate de razboiul din Irak.

"Obiectivul meu principal este sa reamintesc americanilor si europenilor ca relatia transatlantica e foarte importanta pentru securitatea noastra si pacea in lume, ca uneori avem puncte de vedere diferite, dar nu si asupra valorilor fundamentale", a declarat presedintele.

O inalta oficialitate a Casei Albe a dezvaluit, sub pecetea anonimatului, ca presedintele va cauta sa-si convinga interlocutorii sa ajute la refacerea Irakului, dupa alegerile din 30 ianuarie, si sa sprijine reluarea dialogului dintre premierul israelian Ariel Sharon si presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Ca urmare a asasinarii fostului prim-ministru libanez Rafic Hariri, va fi de asemenea abordata problema siriana, Washingtonul, convins de implicarea Damascului in acest atentat, cerand, de altfel, oficial, retragerea celor 14.000 de soldati sirieni aflati in Liban.

In legatura cu Irakul, Bush se va intalni in cursul turneului sau cu principalii adversari ai interventiei americane, presedintele Frantei Jacques Chirac, cancelarul german Gerhard Schroeder si presedintele rus Vladimir Putin.

Daca divergentele in privinta Irakului par a se mai fi estompat, in schimb exista alte subiecte care suscita disensiuni, cum ar fi programul nuclear al Iranului, in legatura cu care europenii favorizeaza o solutie diplomatica, in timp ce Washingtonul insista asupra sanctiunilor daca Teheranul nu va abandona acest program, o alta chestiune asupra careia exista divergente fiind eventuala ridicare a

embargoului european asupra livrarilor de arme catre China. Bush va sosi in cursul serii de duminica la Bruxelles, unde se va intalni a doua zi, luni, cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, dupa care va avea un dineu cu Chirac. Marti se va intalni cu premierul britanic Tony Blair si cu cel italian Silvio Berlusconi.

Bush va avea de asemenea intalniri cu inaltii reprezentanti ai Uniunii Europene. Miercuri se va duce in Germania, unde se va intalni cu Schroeder, iar apoi va fi prezent in capitala Slovaciei, Bratislava, pentru o reuniune la varf cu Putin, pe agenda convorbirilor americano-ruse figurand, intre altele, chestiunea Ucrainei si livrarile de arme rusesti, inclusiv rachete antiaeriene, catre Siria.

Presedintele va fi insotit de secretarul de stat Condoleezza Rice, ministrul Apararii Donald Rumsfeld si ministrul Comertului Carlos Gutierrez.