"Noi suntem de partea exportatorilor si actionam ca atare. Banca Centrala a luat o serie de masuri care sa ajute exportatorii", a spus Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Centrale, la conferinta de presa organizata de implinirea a 125 de ani de la infiintarea BNR.

Dobanzile scazute, mai multa lichiditate pe piata si nu in ultimul rand interventiile BNR prin care a cumparat aproximativ un miliard de euro in doua luni pentru a tempera cursul de schimb, sunt masurile luate de BNR pentru a ajuta exportatorii.

"De cate ori au plans mai tare exportatorii am incercat sa ii ajutam si sa depreciem leul, contrar politicii firesti pe care o are BNR de a sustine moneda nationala" a mai spus Mugur Isarescu.

Pe de alta parte, Mugur Isarescu spune ca piata valutara nu este o piata pentru plangaciosi ci este una pentru profesionisti.

De asemenea guvernatorul BNR a mai spus ca leul se va muta din campul comercial in cel financiar.

Mugur Isarescu spune ca pierderile inregistrate de Banca Centrala au fost castigurile exportatorilor.

"Acum exportatorii actioneaza ca un pacient care incearca sa loveasca omul care vrea sa-l faca bine" declara guvernatorul Bancii Centrale.

In ceea ce priveste liberalizarea contului de capital, Mugur Isarescu nu a vrut sa spuna daca s-a facut sau nu liberalizarea. "Vom vedea in urmatoarele zile".