Dupa trei zile in care investirea guvernului ameninta sa provoace o criza, premierul palestinian a primit sprijinul politic pentru un cabinet reformist.

Consiliul Legislativ Palestinian a aprobat joi, la Ramallah, in Cisiordania, lista noului cabinet palestinian condus de Ahmed Qorei, care va include un numar important de tehnocrati reformisti.

Dupa trei zile de aminari, care amenintau sa se transforme intr-o criza politica de proportii, deputatii palestinieni au hotarit, cu 54 de voturi „pentru“, 10 impotriva si patru abtineri, lista noului cabinet, remaniat puternic pentru a elimina cea mai mare parte a vechii garzi din jurul liderului defunct Yasser Arafat, perceputa drept extrem de corupta.

Reformularea echipei guvernamentale a avut loc la presiunile majoritatii parlamentare a formatiunii Al Fatah, din care face parte si Qorei, si va elimina cea mai mare parte a vechilor ministri, dar si politicienii alesi.

Doar doi parlamentari fac parte din noul cabinet: premierul Qorei si ministrul de Externe in exercitiu, Nabil Saath, care va prelua functia de vicepremier si portofoliul Informatiilor. Conducerea diplomatiei va fi asigurata de actualul reprezentant palestinian la ONU, Nasser al-Qidwa, iar postul de ministru de Interne si Securitate Nationala va reveni generalului Nasr Yussef.

Ministrul de Finante in exercitiu, Salam Fayad, va ramine in functie, in timp ce fostul ministru delegat pentru Securitate, Mohammad Dahlan, va ocupa portofoliul Afacerilor Civile.