Presedintele Traian Basescu a anuntat ca infractiunile de coruptie la nivel inalt se afla printre primii cinci principali factori care ar ameninta securitatea nationala.

E o decizie anuntata de Traian Basescu inca din campania electorala si luata luni in prima sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, sub noul presedinte.

Coruptia este asezata astfel alaturi de pericole precum terorismul, proliferarea armelor de distrugere in masa sau situatiile de conflict.

Presedintele Traian Basescu a lansat un mesaj si pentru oficialii europeni care vorbesc despre Romania ca despre o tara corupta.

„Cerem sa se faca nominalizari, pentru ca ne-ar ajuta, si nu sa ingroape intreg poporul roman in notiunea de natiune corupta”, a spus presedintele. El a subliniat ca „Romania nu este o tara corupta”.

„Rugam pe acei politicieni care in mod sincer vor sa lupte impotriva coruptiei sa spuna la ce se refera”, a mai declarat seful statului.

Membrii CSAT au stabilit si o serie de masuri ce vor fi luate in perioada urmatoare pentru combaterea coruptiei. Principalul obiectiv - a spus presedintele Traian Basescu - este evitarea inlocuirii vechii clientele politice cu o clientela noua, a actualei puteri.

Pentru a evita acest lucru, a spus presedintele, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a stabilit ca nici un contract cu bani publici sa nu mai fie acordat fara licitatie, chiar daca legea permite acest lucru. O alta masura se refera la blocarea conturilor firmelor care au datorii la bugetul de stat.

Actiunea a inceput deja si peste 500 de firme au conturile blocate.

Guvernul intentioneaza recuperarea banilor la buget prin executarea silita a datornicilor. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a stabilit si noi principii pe care se va axa strategia de securitate nationala.

Exista 5 componente de baza ale acestei strategii. In primul rand, terorismul international structurat.

Din acest punct de vedere, Romania trebuie sa decida cum va actiona.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca prefera o actiune preventiva, alaturi de aliati, in afara tarii.

A doua componenta a strategiei se refera la proliferarea armamentelor de distrugere in masa.

Traian Basescu spune ca aceasta activitate risca sa devina o amenintare si la securitatea nationala a Romaniei, in calitatea sa de membru NATO.

Apoi, regimurile totalitare care sustin terorismul si situatia de criza din vecinatatea Romaniei sau conflictele inghetate din zona.

Si, nu in ultimul rand, a stabilit Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, o amenintare la securitatea tarii o reprezinta proasta guvernare, in care un element important este nivelul de coruptie al institutiilor statului.