Redesenarea regiunilor de dezvoltare, una dintre prioritatile UDMR, nu va avea loc fara acordul UE. Totusi, expertii europeni cred ca, daca acest lucru va avea loc inainte de 2007, Romania va pierde fondurile prestructurale.

UDMR pregateste reimpartirea regiunilor de dezvoltare, motivind ca actuala structurare pe cele opt regiuni este contraproductiva din punct de vedere al atragerii de fonduri din partea Uniunii Europene. In discutia cu ziarul „Cotidianul“, presedintele UDMR Marko Bela a dat drept exemplu judetul Mehedinti, care vrea sa se rupa de regiunea de dezvoltare in care este actualmente incadrat.

Intrebat cum comenteaza avertizarile expertilor UE, care sustin ca o redesenare a regiunilor de dezvoltare in Romania inainte de 2007 ar fi contraproductiva si ar bloca accesul la fondurile prestructurale, liderul maghiar a declarat ca acest lucru nu va fi facut fara acordul Uniunii Europene.

Dezacord

„Dupa parerea mea, acest lucru se poate face inainte de 2007, dar nu vom face nimic fara acordul lor. Am discutat cu ambasadorul Jonathan Scheele si el ne-a recomandat sa continuam convorbirile cu responsabilii UE in acest sens“, crede Marko Bela.

In ceea ce priveste necesitatea depolitizarii structurilor de decizie ale regiunilor de dezvoltare, liderul UDMR crede ca o depolitizare totala a acestora este imposibila, datorita faptului ca structurile de conducere ale judetelor sint alese pe criterii politice.

„Strategiile acestor regiuni de dezvoltare ar trebui impuse de experti, dar directiile trebuie impuse de conducerea judetelor“, a precizat Marko Bela, adaugind totusi ca, in luarea acestor decizii, guvernul ar trebui sa aiba un rol minimal.