Gigi Becali a recidivat ieri si, intr-o noua criza de isterie, a aruncat asupra lui Ladislau Bölöni un suvoi de invective.

Patronul stelistilor, care pe parcursul ultimelor saptamini si-a radicalizat pina la extrem discursul, jignind la gramada politicieni, ziaristi, institutii si adversari, l-a luat in colimator, de data aceasta, pe unul dintre cei mai importanti fotbalisti din istoria gruparii “ros-albastre”. Previzibil, Bölöni a evitat ieri sa intre in cocina lui Becali.

Pentru “vina” de a fi de etnie maghiara, Bölöni - care a jucat de 104 ori pentru nationala Romaniei si a facut parte din formatia “ros-albastra” care a cistigat Cupa Campionilor in Ô86 - a fost etichetat drept tradator si jigodie.

Sirul fara sfirsit al grosolaniilor lui Becali a coborit dialogul la nivelul bitei, in “cavernele civilizatiei”, acolo de unde - avertiza Cornel Dinu in urma cu citiva ani - a evadat cel mai primitiv personaj din fotbalul romanesc.

“Nu e roman, e ungur!”

Pretextul oferit latifundiarului pentru a-l ataca pe Bölöni l-a constituit o afirmatie banala a acestuia. Antrenorul de la Rennes mentionase, intr-o declaratie, ca eroul echipei Steaua in meciul cu Valencia, Andrei Cristea, a costat doar 200.000 de dolari.

A fost suficient pentru ca Gigi Becali sa-si inceapa delirul: “Cine e Bölöni? Un tradator si o jigodie, un las care a lasat echipa nationala! Ce se baga el in fotbalul romanesc? Sa se bage in fotbalul Ungariei, in Franta... Hai sa-i dam acuma toti jucatorii gratis lui Bölöni! Lasa, sa nu-i mai invete el pe jucatori sa tradeze, ca el. Bölöni e ungur, nu e roman!”.

Dejectiile tisnite din gura patronului stelist n-au surprins pe nimeni - acesta facuse, zilele trecute, acelasi lucru si cu alti oameni, in direct, la televizor, fara ca vreo autoritate a statului sa se sesizeze.

In plus, ura lui Gigi (cunoscut pentru vederile sale extremiste si acuzat in “Gazeta sporturilor” de fostul sau consilier, Dan Pavel, ca are simpatii legionare) fata de Bölöni e bine stiuta.

Insulte pe banda rulanta

Nu este prima oara cind Gigi Becali lanseaza un atac grosolan si iresponsabil la adresa lui Bölöni. In iarna anului 2000, pe cind Loti era selectionerul Romaniei, patronul si-a dat arama pe fata, afirmind: “Bölöni e un golan si un vagabond!”. Nici atunci, nici acum, Bölöni nu l-a deranjat pe Becali cu nimic.

In urma cu cinci ani, ca si de aceasta data, Loti a preferat sa nu se coboare la mintea oierului.

Apoi, in vara anului trecut, fostul international a boicotat meciul care ar fi trebuit sa aseze fata-n fata fostele glorii ale echipelor Steaua si ASA Tirgu-Mures.

Sesizind ca partida nu este, de fapt, un eveniment, ci doar o actiune ieftina de propaganda electorala a lui Gigi Becali, Bölöni a declarat cotidianului nostru: “Va rog sa scrieti ca pe mine nu m-a contactat nimeni si nici nu vreau sa particip la asa ceva! Resping total ideea aceasta cu meciul, pentru ca e o actiune politica in care nu vreau sa fiu implicat! Cred ca nu le prinde si nu le face

bine nici colegilor mei de la ASA si Steaua sa participe la asa ceva!”. Intilnirea ar fi trebuit sa sarbatoreasca botezarea stadionului din Tirgu-Mures cu numele fostului antrenor al tricolorilor.

De ce? Din respect pentru Lacatus?”

Nici Marius Lacatus, o alta legenda vie a stelistilor, n-a scapat nemurdarit de Gigi. “Nu se retrage nici un numar sapte! De ce? Din respect pentru Marius Lacatus? La 20 de ani de la cistigarea Cupei Campionilor o sa-i facem un meci de retragere... Bem sampanie, il pun onorific la Steaua... Ce vrea el, dar nu vom retrage tricoul! Ce sa facem acum, sa scoatem toate numerele?”, a comentat Becali.

A urmat o noua referire dispretuitoare la vechea sa obsesie, Bölöni: “Hai sa-l scoatem si pe al lui Bölöni. Si numarul 11 il scoatem, nu putem sa lasam pe cineva sa joace cu numarul lui Bölöni!”.

"Nu am timp sa ma ocup de asemenea lucruri. Astfel de personaje nu ma intereseaza. De altfel, cred ca ati sesizat ca, in ultimii cinci ani, nici macar nu i-am pronuntat numele. Este un tip de gindire si o judecata care nu prezinta interes pentru mine."

Ladislau Bölöni, antrenor Rennes