Distributia peliculei “Closer” reprezinta probabil visul oricarui director, in materie de casting.

Oamenii care i-au ales pe actori meritau cu siguranta o prima pentru ceea ce au reusit! Sa-i aduci in acelasi cadru pe Julia Roberts (mult mai pregatita si in forma pentru filmari decat, sa zicem, la «Ocean’s Twelve»), pe Jude Law (un tanar actor neobosit, care a reusit sa joace intr-un numar record de filme in 2004), pe Natalie Portman (de vazut, credeti-ne, mai ales intr-o scena de dans la bara!) si Clive Owen (dupa Hugh Grant, unul dintre cele mai bune produse de export ale Angliei din ultimii ani) nu este ceva banal. De altfel, Portman si Owen si-au confirmat potentialul la Globurile de Aur, primind cate un premiu pentru actori in roluri secundare, desi, ulterior, au cedat insa Oscarurile in favoarea lui Cate Blanchett si Morgan Freeman.

Pelicula, care poate fi vazuta si in cinematografele romanesti, nu e neaparat stralucitoare din punct de vedere al valorii, una dintre variabilele care tulbura orice discutie despre arta, in general. Aparent, atuul este dat de popularitatea actorilor, de farmecul si de talentul lor de a «vinde» un film.

Nu va lasati, insa, pacaliti de densitatea mare de vedete, pentru ca veti avea surprize! Fiti pregatiti sa intalniti o poveste dura, cu implicatii sociale puternice, destul de dificil de urmarit cap coada si care se termina, oarecum nepotrivit, cu o consideratie pe tema relatiilor barbat - femeie.

Cu alte cuvinte, nu este de ales pentru o prima intalnire cu o fata! “Closer - Ispita” reuseste totusi cu brio ceva: sa puna multe lucruri la indoiala, cu o obiectivitate si o duritate iesite din comun. Limbajul este taios, extrem de alert, replicile scurte, cu teme si cuvinte care pe unii inca ii deranjeaza teribil.

Trimiterile la «organe» - si nu de politie! - sunt dese si incitante, tocmai pentru ca nu sunt jignitoare si nici actorii nu par jenati sa le rosteasca. Scenariul semnat de Patrick Marber, cel care a scris si piesa (o preferata a regizorilor de teatru) ce a inspirat filmul, este bine realizat, dar nu s-a dovedit a fi neaparat pe gustul Academiei Americane de Film.

Insa, dupa cum stim cu totii, gusturile nu se discuta! Deci, pentru aceia dintre dumneavoastra care gusta realismul exagerat, scenariul va fi piesa de rezistenta a peliculei, sustinuta de interpretari interesante si ferme si de situatii in care unii dintre spectatori si-ar dori sa se regaseasca macar o data in viata. Vizionare placuta!