Era usor de anticipat ce se va intampla dupa alegeri cu Adrian Nastase in cazul in care nu reuseste sa ajunga presedinte al tarii. Va deveni un nimeni pe scena politica. Daca ar fi castigat cursa prezidentiala si ar fi reusit sa ramana cinci ani la Cotroceni, putea spera ca la intoarcere sa preia conducerea partidului.

Pentru ca la 80 de ani este greu de presupus ca Ion Iliescu mai avea forta sa i se opuna. Mai intai a dat iepurasul cu el de toti peretii pentru ca apoi PURicii sa-i aplice lovitura de gratie. Ultima sansa care ii ramasese lui Adrian Nastase dupa ce a pierdut glorios alegerile era sa ramana totusi in fruntea guvernului.

Culmea este ca a fost la un pas de a se agata de colacul de salvare daca acesta n-ar fi fost brusc tras in alta directie de Voiculescu si acolitii sai de la PUR. Mai intai, fostii parteneri ii promisesera sprijin pentru alcatuirea executivului, pentru ca apoi sa sara in barca Aliantei D.A. In acest fel, Nastase a pierdut totul.

In alte vremuri, daca unii precum Antonie Iorgovan indrazneau sa-i spuna cateva cuvinte mai dure (la proferarea unor injurii la adresa sefului nu indraznea sa se mai gandeasca nimeni), se alegeau imediat cu grave sanctiuni pe linie de partid. Asta daca nu cumva erau rejectati din prima.

Asa, in situatia in care se afla, Nastase a fost nevoit sa discute cu persoana care il jignise, straduindu-se sa para prietenos. Au convenit sa lase deoparte "chestiunile marunte". Nastase l-ar fi tratat odinioara pe Iorgovan ca pe un purice. Acum, pana si puricelul Victor Ponta ii face probleme, criticandu-l tocmai pe el, cel care l-a ridicat.

Si ca Ponta sunt multi incolonati in spatele lui Iliescu.

Faptul ca organizatia PSD Bucuresti si-a permis sa-l calce pe Nastase in picioare, sa-l ridice in slavi si in fruntea partidului pe Ion Iliescu reprezinta un semnal de o gravitate ingrijoratoare pentru cel care inca spera sa-si mai salveze cariera politica. Daca organizatia centrala a partidului nu-l sustine pe fostul premier, dimensiunile dezastrului sunt evidente.

Decizia poate fi perceputa de toate celelalte filiale ca pe un fel de ordin de sus. Si se poate traduce simplu: debarcati-l pe Nastase! Va avea noroc daca mai prinde vreo functie de vicepresedinte, mai ales ca se discuta insistent despre modificarea de statut care-i va permite lui Ion Iliescu sa numeasca el insusi conducerea partidului.

Ca sa nu se mai oboseasca delegatii la congres sa ridice mainile. Se poate ruga de el mult si bine Nastase (care totusi reprezinta si el o buna parte din electorat) sa fie de acord cu asa-numita "echipa combinata" in care sa includa adepti ai ambelor tabere - daca nu vrea Iliescu, nu se face.

Poate ca ideea anticipatelor pe care o promoveaza Traian Basescu nu este prea rea. S-ar putea scapa astfel de PURicii care, desi nu reprezinta potrivit recentelor sondaje decat 0,6%, au ajuns sa faca jocurile pe prima scena politica a tarii. Anticipatele ar deparazita viata politica pentru ca nu s-ar mai alia nimeni inca o data cu "imoralul" PUR al lui Dan Voiculescu.

Ar sti ca oricand este posibil sa pateasca la fel ca Adrian Nastase (care are mare noroc ca macar l-au votat si il sustin inca in fruntea Camerei Deputatilor, in ciuda insistentelor cu care Alianta discuta despre inlocuirea sa). PURicii incurca mult politica romaneasca. Ministrii sai sustin in Parlament ordonante pesediste pe care Alianta vrea sa le anuleze.

Alesii PUR voteaza cu sarg initiativele PSD. Ultimul exemplu: comisia pentru situatia locativa a presedintelui Traian Basescu. Culmea tupeului este introducerea pesedistilor ce se inscriu in PUR pe usa din dos la... guvernare! Si inghesuirea oportunistilor fostei puteri pe listele Aliantei pentru noua conducere a serviciilor descentralizate.