Pentru prima data, Uniunea Europeana recunoaste ca mai si greseste. Iar asta o spune chiar Onno Simons, adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania. Oficialul UE admite ca in Romania s-au dat legi "cam repede", iar asta a lovit in special intreprinderile mici si mijlocii care oricum sunt sensibile.

Iar de repezeala cu care s-au dat legile sunt de vina tocmai oficialii europeni pentru ca tot ei au solicitat acest lucru.

"S-au dat multe legi intr-un timp destul de scurt, dar pentru acest lucru imi fac mea culpa pentru ca Uniunea Europeana a solicitat Romaniei astfel de legi care au afectat IMM-urile", a afirmat Onno Simons ieri, la lansarea raportului de evaluare a performantelor intreprinderilor din Romania, realizat de Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).

"Regret sa spun ca multe dintre directivele europene nu au fost implementate, iar timpul trece", a mai precizat oficialul UE.

Si vicepremierul George Copos a precizat ca, in anii trecuti, au tot aparut legi care au bulversat mediul economic, iar regimul fiscal a fost impovarator. Recent, toate institutiile cu impact asupra mediului de afaceri si a IMM-urilor au trecut in coordonarea lui Copos.

Astfel, Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) si Directia de Mediu de Afaceri din MEC vor fi coordonate de Copos.

Raportul OECD arata ca autoritatile ar trebui sa ia masuri urgente, daca Romania doreste sa atinga nivelul de dezvoltare economica si o contributie a sectorului IMM-urilor similare cu cele din UE.

Ministerul Economiei si Comertului va continua sa deruleze proiectele, cu finantare de 50% de la bugetul de stat. Potrivit ministrului Codrut Seres, la rectificarea bugetara suma pentru pentru IMM-uri va fi dublata.