O stire de weekend a luat prin surprindere scena politica: CVT s-a retras din functia de presedinte al PRM, anuntand ca trece in plan secund, "onorific", pentru a se dedica altor genuri de activitati. Printre care si aceea de a se apleca asupra unui studiu despre ingeri. Pentru a fi credibili, peremistii si-au desprins si eticheta "PRM", lipind rapid o alta in loc - "PPRM". O litera in plus.

Importanta in contextul in care cuvantului "partid" i se adauga un altul: "popular". Un partid popular impanat de fosti securisti. O incercare penibila de pacalire a Partidului Popular European in goana peremistilor dupa sustinerea si fondurile unei importante forte a continentului.

Sa fim seriosi! Nu-i vor zapaci pe aceia, dupa cum nu vor reusi sa zapaceasca nici electoratul roman in eventualitatea unor anticipate. Cine sa-i creada ca eticheta de nationalist extremist se desprinde cu abureala? CVT a si spus: "Eu conduc partidul in continuare" (oare colegii doar ii dau impresia aceasta in vreme ce el va fi impins incetisor din barca?).

Despre posibilitatea retragerii sale s-a vorbit in ultima vreme, cineva ocupandu-se cu pregatirea din timp a opiniei publice. In aceeasi zi s-a anuntat retragerea lui Laszlo Tokes din fruntea Consiliului Maghiarilor din Transilvania. Spre deosebire de CVT, tentativa lui Tokes a esuat, el revenind ulterior asupra deciziei.

O observatie se impune. Cele doua retrageri nu sunt singulare. Un vant de schimbare a batut pe la toate partidele. PNL are o noua conducere. PD urmeaza sa-si aleaga si el noi conducatori. La PNTCD, actual PPCD, s-a schimbat intreaga garnitura din fruntea partidului.

Peremistii au si ei alt conducator (totusi in afara de inlocuirea lui CVT nu s-a anuntat nici o alta modificare de natura a reforma partidul). Pana si la PSD se intampla ceva. Acum o saptamana Ion Iliescu era sigur pe reinstalarea sa in fruntea partidului. Datele problemei s-au schimbat in numai cateva zile.

A atras atentia in primul rand un indemn lansat de acesta: pesedistii se pot folosi de imaginea sa la fel cum au profitat taranistii de imaginea lui Coposu.

Dincolo de faptul ca orice comparatie intre cei doi este total deplasata (Corneliu Coposu fiind un simbol pentru democratie, iar Ion Iliescu pentru impunerea ideilor totalitarismului), se remarca faptul ca pentru prima data fostul sef al statului admite ca si-ar putea accepta rolul de simbol.

Daca insa nu intelege pe deplin ca la congres va trebui sa faca pasul inapoi, este ajutat de colegii de partid. Sambata, la Suceava, i s-a atras atentia ca in nici un caz el nu este fondatorul PSD! Ci Adrian Nastase. Pentru ca PSD este rezultat al fuziunii dintre PDSR si PSDR, considerata "un moment important al evolutiei stangii din Romania", pe care nu Ion Iliescu a infaptuit-o.

Iar Nastase, caruia i s-a cerut sa nu mai permita alaturarea denumirii de criptocomunisti membrilor din conducerea actuala a PSD, a afirmat extrem de clar ca Iliescu poate fi considerat fondator al FSN si nu al PSD! Astfel ca la congres s-ar putea sa ne trezim cu o noua mare surpriza: anuntarea retragerii lui Ion Iliescu...

Traian Basescu anuntase si el ca se va retrage din fruntea PD, dar a reusit sa se salveze magistral, printr-o rocada inlacrimata. El e acum la Cotroceni. Pentru asta insa, probabil, a trebuit sa se sacrifice prietenul sau Theodor Stolojan, cel pe care actualul presedinte il ajuta acum sa revina in prim-plan.

Se fac schimbari majore pe scena politica, dar si in presa, prin inlocuirea unor lideri de opinie consacrati. Cine e arhitectul schimbarii? Sa fie mo-dernizare, sa fie alte interese? Qui prodest?