Noii imbogatiti ai Poloniei au luat cu asalt regiunile din Germania situate in apropierea granitei si au inceput sa cumpere cu frenezie proprietati la preturi scazute, situatia fiind caracterizata de agentii imobiliari locali drept un "dramatic revers al rolurilor istorice", relateaza "The Telegraph".

Daca, potrivit estimarilor initiale, germanii ar fi trebuit sa fie cei care sa invadeze Polonia dupa aderarea la UE pentru a cumpara proprietati ieftine, realitatea arata ca polonezii sint cit se poate de hotariti sa-si mute "spatiul vital" in Occident.

Secole la rind, germanii s-au indreptat catre est, ca negutatori, cavaleri sau, mai recent, ca fauritori ai celui de-al treilea Reich. Astazi, polonezii migreaza in directia opusa, insa nu numai ca muncitori, ci si ca viitori proprietari. Acestia sint foarte atrasi de preturile relativ mici ale caselor aflate in buna stare, situate in jurul sumei de 17.

000 de euro, insa o vila de lux cu piscina atinge si suma de 315.000 de euro. Cel mai mic pret a fost platit pentru o casuta de lemn, mai darapanata, care si-a schimbat proprietarul pentru o suma incredibil de mica: 280 de euro.

Imobile luate pe citeva mii de euro

Fenomenul spune multe despre situatia economica disperata in care se zbate estul Germaniei si despre amploarea la care a ajuns exodul localnicilor. Totodata, arunca o lumina asupra ambitiei polonezilor de a-i ajunge din urma pe vecinii lor mai instariti, dupa decenii de comunism.

Omul de afaceri Michal Wojtysiak a devenit recent proprietarul unei resedinte, veche de aproape o suta de ani, in oraselul Penkun, aproape de granita. In virsta de 42 de ani, intreprinzatorul om de afaceri a cumparat macelaria, o casa si floraria oraselului la ridicolul pret de 5.300 de euro.

La citeva strazi distanta s-a instalat un medic polonez, Andrzej-Jerzy Wroblewski, care a cumparat o biserica parasita, la pretul de 1.400 de euro, dar si o veche patiserie, un adevarat chilipir, adjudecata cu 1.000 de euro. Ambii provin din Szczecin, oras polonez situat la numai 16 kilometri de Penkun. Multi isi stabilesc resedinta in Germania, facind naveta la munca in Polonia.

Orasul Penkun a inflorit in perioada in care in zona exista un santier naval, astazi fiind doar o mica localitate pitoreasca flancata de doua lacuri si "impodobita" de un castel cu ziduri de culoarea piersicii. Asemeni multor orase din fosta RDG, Penkun a fost reabilitat in urma cu patru ani, iar acum detine un sistem de canalizare modern, linii electrice noi si fatade renovate ale cladirilor.

Banii cheltuiti pe reabilitarea orasului nu i-au impiedicat pe localnici sa plece, in proportie de doua treimi, lasind o multime de case goale.

"Pomana curata"

"Proprietatile scoase la oferta sint pomana curata, chiar daca mai trebuie investit ceva in ele", spune Magdalena Pysz, agent imobiliar polonez. Ea a vindut deja sapte case si a inchiriat alte 10 dupa. "Ideea e sa locuiasca cineva in aceste case, sa nu cada in paragina si sa aduca putin suflu in aceasta comunitate din care toti tinerii au fugit.

Polonezilor le place ordinea prusaca, curatenia, lipsa coruptiei si drumurile pavate", mai spune Pysz. In timp ce studia cu atentie contractul de vinzare-cumparare, Wojtysiak a descoperit cu uimire ca germanii s-au dat peste cap ca sa-l atraga in Penkun.

Cind a inlocuit tocurile de lemn de la ferestre cu termopane, statul german i-a platit 40 la suta din cheltuielile de renovare, chiar si in conditiile in care muncitorii au fost polonezi. Popularea zonei a devenit subiectul unei campanii publicitare in Polonia, si, brusc, polonezii au inceput sa se arate foarte interesati.

Daca inainte germanii se temeau de ei deoarece reprezentau o forta de munca ieftina, astazi ii vad ca pe o speranta in renasterea zonei.