Cel mai mare partid din Romania, aflat acum in opozitie in urma combinatiei reusite de Traian Basescu, prin alcatuirea unei coalitii din patru partide, se pregateste intens sa revina la guvernare. In eventualitatea in care nu vor avea loc, asa cum a dorit seful statului, alegeri anticipate in vara sau toamna acestui an. Asa se explica de ce in PSD s-a pus surdina tensiunilor interne.

Si este destul de improbabil ca la congresul din luna aprilie sa se produca schimbari spectaculoase. Va fi, asa cum s-a intamplat si in intervalul 1996-2000, partid bicefal, cu Iliescu presedinte si Nastase presedinte executiv, ambii fiind secondati de un staff in care se vor regasi principalii lor colaboratori.

Fie anticipatele bat la usa, cum vrea Basescu, fie va fi identificata o noua formula guvernamentala, cum prognozeaza unii analisti, intre care ma numar si eu, fie, pur si simplu, Guvernul Tariceanu va fi trantit printr-o motiune de cenzura. Si fiecare dintre aceste scenarii constituie o frana in calea oricarei reforme in PSD. Sa vedem ce se poate intampla in absenta anticipatelor.

PSD a facut deja un interesant "joc de picioare". A lansat un balon de incercare, anuntand ca se pregateste pentru o motiune de cenzura in chestiunea schimbarilor de substanta, preconizate de Guvern, asupra Codului Muncii. Sindicatele deja sunt in fierbere. Si dau in clocot pana hat, departe, la Strasbourg. O motiune de cenzura, daca are succes, doboara Guvernul Tariceanu.

Si exista toate sansele sa se intample asa. PPRM, in schimb - fostul PRM, care s-a dat de trei ori peste cap si s-a facut partid conservator, crestin de factura popular-europeana sau, ma rog, asa spune - prin vocea lui Corneliu Vadim Tudor, auto-instalat ca presedinte de onoare, afirma ca nu va sustine motiunea de cenzura, pentru ca nu vrea sa cada in capcana alegerilor anticipate.

In paranteza fie spus, partidul care va pierde dramatic, in ipoteza anticipatelor, este PPRM care, de la 13 la suta cat a obtinut in urma cu cateva luni, e creditat acum cu doar 6 la suta. Numai ca Vadim se insala amarnic.

Cand PSD anunta o motiune de cenzura, in eventualitatea in care este si dispus sa o faca, nu la anticipate se gandeste, ci la dizolvarea actualei coalitii de guvernare prin caderea Executivului si la formarea unei noi majoritati. Pe care PSD o poate face. Fie cu UDMR si PUR, cum s-a mai si intamplat, pana cand Basescu a batut din picior, fie chiar cu PPRM.

Cel mai important partid al opozitiei are un joc exceptional la doua capete. El este avantajat si de faptul ca actuala Putere n-a reusit sa disloce, asa cum a demonstrat ZIUA de miercuri, structurile pesediste din ministere si teritoriu. Sa luam in calcul ipoteza PPRM, pe care a avut-o, desigur, in vedere si Nastase.

Pana de curand, toata lumea excludea, in mod sistematic, o alianta cu partidul lui Vadim. Situatia insa s-a schimbat.

In momentul in care Vadim anunta ca se retrage, pentru a se consacra literaturii, doctoratului, familiei si numerosilor sai catei si ca nu va mai participa la faimoasele conferinte de presa care au tulburat sistematic, ani in sir, viata politica a tarii, fiind adesea adevarate sfidari ale normelor democratice si cand anunta, de asemenea, ca partidul se va schimba, adoptand o noua doctrina, o

alianta cu acest partid devine, cel putin teoretic, posibila.

De ce nu ne-am gandi ca Vadim a actionat, luand deciziile cardinale pe care le-a luat, nu doar sub presiune externa? Nu, pur si simplu, pentru ca altfel PRM ramanea undeva suspendat, in afara oricarui grup de familii politice europene? Daca a existat si o ratiune interna? De ce sa excludem ipoteza in care Vadim, impreuna cu cei cativa membri ai staff-ului acestui partid, s-a gandit ca redefinirea

doctrinara si o retragere strategica a liderului PPRM ar putea deschide calea unei colaborari politice interne? Care a fost atat de multi ani refuzata de celelalte partide.

Daca PPRM este sincer in intentiile sale si daca schimbarile declarative vor fi urmate si de schimbari de fond, atunci nu mai exista absolut nici un impediment pentru ca PSD, care este totusi ceva mai apropiat de acest partid decat Alianta, sa incerce o noua constructie politica. Motiv pentru care un fruntas PSD a si transmis un semnal in acest sens partidului lui Ciontu.

Cu PSD plus PPRM se poate face un guvern. Pentru ca poate fi construita o majoritate mult mai solida decat cea care exista acum. Si care ar putea fi data peste cap printr-o motiune de cenzura.

Si atunci, pentru a reveni la Palatul Victoria, PSD nu are nevoie nici de incheierea unei intelegeri cu Alianta DA sau cu una dintre componentele sale si nici de fortarea unor anticipate in 2006, cand simpatiile pentru DA s-ar putea sa scada vertiginos. Acest rationament ar fi bine sa-l puna pe ganduri pe Calin Popescu Tariceanu. Si sa-l oblige sa mai analizeze o data propunerea lui Basescu.

Inainte de a fi prea tarziu.