Poet argentinian, eseist, nuvelist ale carui povesti despre lumi de vis, ireale, sunt clasice pentru literatura secolului XX, Jorge Luis Borges a gustat mult din seva culturii europene.

Intorcand paginile volumului "Poezii", veti identifica convingerea acestuia (preluata de la Berkeley, spun ce-i care l-au studiat) ca nu exista substanta materiala si ca lumea reala consta numai din idei care «traiesc» numai cat timp sunt percepute. Jorge Luis Borges nu poate trai decat daca dvs. acceptati sa luati volumul fin in mana si sa dati fila cu fila, in incercarea de a-l descoperi.

„Este semnificativ faptul ca activitatea literara a lui Jorge Luis Borges a inceput si s a incheiat cu poezia», spune in prefata cartii Andrei Ionescu. „Mai mult, se poate spune ca opera lui literara este in mod esential poezie.

In intelesul amplu si profund pe care i l da scriitorul insusi: «Cred ca unui poet (si ma gindesc uneori la mine ca fiind unul) toate lucrurile ii sint date pentru a fi transformate in poezie. Orice experienta trebuie sa se transforme in poezie si, daca am fi cu adevarat poeti, ne am gindi ca fiecare clipa din viata este frumoasa, chiar daca nu pare intotdeauna.

Pina la urma, insa, amintirea transforma toate lucrurile in frumusete»", se mai spune acolo. Aproape un «motto» pentru argentinianul Jorge Luis Borges, ca si stradania lui de a innobila totul cu licariri de frumusete. Daca i-a reusit, ramane sa descoperiti dvs. in puhoiul de teme abordate.

In paranteza fie spus, desi numele lui Jorge Luis Borges se afla pe numele oricarui iubitor de poezie, si desi, ala vremea sa, s-a vorbit despre el ca un posibil castigator al premiului Nobel, el nu a fost niciodata un laureat al acestuia.

Creatia poetica a fost pentru Borges, cum singur a marturisit, prima si

ultima iubire adevarata. Volumul „Poezii" faciliteaza o intalnire aproape intima cu autorul, printr-o intensitate lirica unica in gasirea si rostirea de noi teme. Borges vorbeste despre cultul strabunilor, pasiunea cartilor, labirintul ca metafora pentru existenta, spada, oglinzi, jocul de sah, trandafirul, riul heraclitean, timpul circular, uitarea si memoria.

Fiecare poem din perioada maturitatii este o sinteza a intregului sau univers, aflat intr-o permanenta reconfigurare, si va fi un deliciu sa il descoperiti.

Jorge Luis Borges s-a nascut in Buenos Aires, in 1899, si, cum familia sa avea stramosi englezi, a invatat engleaza inainte sa fi putut intelege ceva in spaniola. Tatal lui a fost avocat si profesor de psihologie si l-a ajutat sa priceapa nenumarate concepte cu care va opera o data ajuns la maturitate, iar mama - translator.

Casa, larga, avea si o biblioteca si o gradina ce a gadilat imaginatia lui Borges. Faptul ca, in 1914, familia s-a mutat la Geneva, a condus la insusirea a inca doua limbi de catre tanarul Borges: franceza si germana. Numai bine pentru viitorul scriitor care, pentru el sau pentru publicare, a asternut «vorbe» in mai toate limbile pe care le cunostea.

Daca, dupa ce veti citi «Poezii» sau daca v-am starnit curiozitatea si veti dori sa patrundeti mai bine tainele acestui autor, va recomandam un loc unde veti gasi aproape tot ce vreti sa stiti. Gasiti aici inclusiv fotografii care i-au definit lumea, unele mai vechi de o suta de ani, interviuri, critici si citate din operele sale. Pana sa ajungeti dvs.

la acestea, va dam noi o mostra din ironia pregnanta a lui Borges, cu radacini adanci in unele probleme pe care le-a avut cu persoana sa: «De fiecare data cand se scrie ceva impotriva mea, nu numai ca impartasesc acelasi sentiment, dar simt ca as fi putut face o treaba mult mai buna eu insumi».