Un film extraordinar de sensibil si dur in acelasi timp, despre conflictele interne care au ravasit Serbia, a fost vizionat in cadrul Festivalului de Film International pentru Drepturile Omului, de la Londra.

Unul dintre lucrurile care au socat asistenta, dincolo de subiectul dur si care pune o demasca starea de disperare a natiunii, este alegerea pentru unul dintre rolurile principale ale unei foarte tinere actrite autiste! Intentia regizorului este clara: sa traga un puternic semnal de alarma legat de cele petrecute aici, iar modalitatea gasita este mai mult decat potrivita.

«A Midwinter Night’s Dream» este o «piesa neagra» a regizorul sarb Goran Paskaljevic si vorbeste despre cosmarurile post-razboi ale unui barbat.

Subiectul este, pe scurt, acesta: cand Lazar vine sa revendice o casa ce i-a apartinut mamei sale intr-un oras dezolant din apropierea Belgradului, le gaseste acolo pe Jasna si pe fiica ei de 12 ani, din pacate autista.

Se dovedeste ca barbatul dezertase de fapt din armata sarba, in urma cu multi ani, satul de atrocitatile pe care unitatea sa fusese obligata prin ordine sa le comita impotriva civililor. Facuse puscarie, dupa ce, in timpul unei betii crancene, isi ucisese cel mai bun prieten. Intors in orasul natal, prima intentie a lui Lazar e sa le dea afara din casa pe cele doua.

La a doua «catare», insa, intre cei trei se naste o relatie de prietenie, strabatuta mereu de handicapul fetei. Regizorul Paskaljevic a declarat la conferinta de presa ce a precedat vizionarii peliculei ca intentia sa a fost sa propuna «un fel de metafora politica pentru comportamentul Serbiei in timpul razboiului intern». «Cred ca tara mea a devenit cumva autista.

Oamenii au uitat totul si am impresia ca traiam intr-o lume complet izolata", a mai spus acesta pentru BBC News, convins ca pelicula sale nu s-ar fi bucurat de acelasi succes daca nu ar fi cooptat-o pentru acest proiect pe Jovana Mitic, o tanara autista.

Este inutil sa va spunem ce scandal s-a iscat in tara celui care a nascut aceasta pelicula. Se spune ca, la lansarea ei, unele voci din sala au inceput sa strige: "Tradatorule, tradatorule!», acuzandu-l pe Goran Paskaljevic ca prezinta lumii o imagine falsa.

Mai mult, acesta ar fi fost intrebat daca se supara cumva daca se opreste difuzarea! Raspunsul a fost calm si explicativ, nicidecum de furie sau frustrare: «Din nefericire, Serbia nu e suficient de matura sa accepte acest tip de adevar. Cred ca filmul meu este un pic inaintea vremurilor».

Relatii continuate

Cat despre foarte tanara actrita Jovana Mitic, ea a ramas si dupa incheierea filmarilor la «A Midwinter Night’s Dream», o obisnuita a casei lui Paskaljevic, acesta fiind de parere ca ruperea brusca a relatiilor ar fi putut sa nu fie buna pentru fata. Exista insa si un revers al medaliei succesului pentru Jovana.

Semi faima dobandita recent l-a facut pe nascatorul filmului sa se teama ca va atrage prea mult atentia asupra ei. Mama feteie, insa, a fost de alta parere. E bine, pentru ca arunca in discutie multe si diverse probleme sociale.