Pe seama accizelor, primavara vine anul acesta si cu scumpiri la bere. In timp ce multinationalele tatoneaza piata, anuntind majorari de pina la 3%, micii producatori autohtoni s-au hotarit deja: cresterea va fi de 10%.

Pe piata berii, una dintre cele mai concurentiale din Romania, exista doua mari categorii de producatori: multinationalele constituite de curind in Asociatia Berarii Romaniei", care controleaza 70% din piata, si producatorii mici. Indiferent de marime, majorarea accizelor de la 1 aprilie ii va afecta pe toti si, implicit, si pe consumatorii finali.

Astfel, marii producatori sint inca in faza de analiza, oscilind intre diferite metode de reducere a costurilor si majorarea preturilor la consumatorul final. "O parte vor creste preturile, altii vor reduce costurile", a declarat Shachar Shaine, presedintele United Romanian Breweries Bereprod SRL, companie care produce sub licenta Carlsberg si Tuborg.

Potrivit acestuia, compania pe care o reprezinta „va incerca sa nu creasca preturile", iar daca totusi se vor opera modificari, „cresterea nu va fi mai mare de 3%". „Incercam sa ne diminuam costurile de distributie", a mai spus Shaine.

Micii producatori tin un sfert din piata

Micii producatori, care si-au adjudecat 25% din piata berii, se pare ca sint deja hotariti sa adauge in jur de 10% la pretul actual al berii. „Venim dupa o perioada de iarna in care s-au majorat deja accizele la carburanti si energie. Incepind din aprilie, vom creste pretul cu 10%", ne-a spus Vifor Versescu, presedintele Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania.

De la 1 aprilie, acciza la bere va fi de 0,74 de euro pe hectolitru, cu 0,14 euro mai mult decit acum, iar pentru producatorii cu o capacitate mai mica de 200.000 de hectrolitri, majorarea va fi de la 0,38 de euro pe hectrolitru la 0,43 de euro pe hectrolitru.