Roma, asaltata de milioane de pelerini, se straduia ieri sa opreasca mareea umana venita sa-i aduca un ultim omagiu lui Ioan Paul al II-lea, fiind luate masuri exceptionale de securitate.

Accesul la cozile de asteptare pentru a se ajunge la catafalc a fost intrerupt inca de miercuri seara, dar ieri dimineata oamenii continuau sa astepte la portile Vaticanului in speranta ca se vor mai putea apropia de corpul Papei, aflat in Bazilica Sfantul Petru.

In acest moment, in Roma se afla peste un milion de pelerini si orasul nu mai poate suporta sosirea altora in zona Vaticanului - avertiza Guido Bartolaso, seful protectiei civile italiene.

Au fost lansate apeluri, pelerinii care continuau sa soseasca fiind invitati sa se duca direct la campusul universitar de la Tor Vergata, aflat la 20 km sud de Roma, de unde vor putea urmari pe ecrane uriase, special instalate, funeraliile lui Karol Wojtila. Aeroportul roman Ciampino a fost inchis joi dimineata, fiind primite doar zborurile oficiale si cele de urgenta.

Masurile luate pentru asigurarea securitatii celor 200 de sefi de stat si de guvern din lumea intreaga, veniti pentru a asista la ceremoniile de vineri, au trecut un prim test miercuri seara, la sosirea presedintelui american, George W. Bush.

Dispozitiv de securitate fara precedent

Autoritatile italiene au pus in functiune "un serviciu de securitate fara precedent in istorie" pentru funeraliile lui Ioan Paul al II-lea, pentru a asigura buna desfasurare a ceremoniei in prezenta a milioane de credinciosi si a peste 200 de lideri mondiali.

"Orasul a reactionat in mod extraordinar, ajutat de spiritul civic al pelerinilor si sustinut de un dispozitiv de securitate si ordine publica fara precedent in istorie", preciza ieri ministrul italian de Interne, Giuseppe Pisanu.

Politia, carabinierii, garda de finante, corpurile forestierilor, pompierii, armata aerului si terestra, serviciile de informatii, NATO, voluntari ai protectiei civile si angajati ai primariei, cu totii s-au aflat pe baricade, angrenati in acest dispozitiv care, in conditii normale, "ar fi necesitat o pregatire intre 6 si 12 luni", sublinia seful protectiei civile italiene.

Peste o mie de tragatori de elita vor fi amplasati astazi pe acoperisurile cladirilor strategice ale capitalei, in special in jurul Vaticanului, si patrulele din oras vor avea alaturi caini specializati in detectarea explozibililor. Nu lipseste nici dispozitivul militar de aparare.

Baterii de rachete antiaeriene Hawk si Spada au fost amplasate in jurul Romei si o nava echipata cu un dispozitiv similar se afla in largul coastelor. Spatiul aerian de deasupra Romei va fi inchis astazi si un avion-radar Awacs si opt aparate de vanatoare vor patrula in permanenta cerul capitalei, inchis traficului.