parte din multimea adunata in Piata Sfantul Petru a cerut, prin aclamatii, in timpul funeraliilor Papei Ioan Paul al II-lea, canonizarea imediata a acestuia. Mai multi credinciosi au ridicat bannere pe care scria "Santo subito", cerand canonizarea imediata, iar acelasi slogan a fost scandat de mii de persoane, care au intrerupt pentru scurt timp ceremonia.

Canonizarea tine de noul Papa

Ca urmare a acestui fapt, purtatorul de cuvant al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls, a precizat ca beatificarea sau sanctificarea lui Ioan Paul al II-lea este de competenta noului Papa. Potrivit regulilor Bisericii Catolice, deschiderea unui caz de beatificare trebuie sa se faca la cel putin cinci ani dupa moartea candidatului.

Oficialii Vaticanului au atras atentia ca procedura pentru ridicarea unui om la statutul de sfant este impovaratoare si poate dura zeci de ani. O eventuala derogare de la aceasta regula trebuie sa fie adoptata de succesorul Papei Ioan Paul al II-lea.

Laicii considera chiar ca urmatorul Papa ar putea simti o presiune din partea oamenilor in acest sens, mai ales ca exista un precedent in cazul Maicii Teresa din Calcutta. Procedura de beatificare a fost deschisa de Ioan Paul al II-lea la doar doi ani dupa moartea ei, in 1999, si s-a incheiat in 2003.

Calea catre sanctificare

In cadrul Bisericii Catolice, calea catre obtinerea statutului de sfant nu va putea fi parcursa atat timp cat nu se poate stabili ca potentialul candidat a infaptuit minuni. Savarsirea unui miracol este necesara pentru a fi proclamat preafericit, iar o a doua minune infaptuita poate justifica statutul de sfant.

Dosarele de canonizare sunt instrumentate la Vatican de catre Congregatia pentru cauza sfintilor, in termene care variaza. Pontificatul lui Ioan Paul al II-lea a accelerat procedurile, care pana atunci puteau dura chiar si secole. Padre Pio, "capucinul cu stigmate", a devenit sfant in 2002, la 24 de ani dupa moartea sa.

Jose Maria Escriva de Balaguer, fondatorul puternicei organizatii Opus Dei, mort in 1975, a fost canonizat in 2002. Candidatii pentru sanctificare trebuie sa treaca prin doua examinari riguroase ale documentelor si declaratiilor martorilor. Primul proces conduce la beatificare , iar al doilea duce la canonizare.

Minunile Papei Wojtyla

In aceasta privinta, dosarul lui Ioan Paul al II-lea, care se afla deja pe masa de lucru a Vaticanului, este unul bun, dupa cum a apreciat si specialistul Patrick Agnew.

Astfel, o familie mexicana afirma ca, in 1990, Papa Ioan Paul al II-lea l-a vindecat in mod miraculos pe fiul lor, in varsta de patru ani, care suferea de leucemie si carora medicii nu-i mai dadeau nici o speranta, iar informatia a fost confirmata de dioceza de Zacatecas (nordul Mexicului), care considera ca este vorba despre o minune.

Dioceza Zacatecas dispune de documente referitoare la aceste fapte si "este dispusa sa depuna marturie", a declarat preotul Humberto Salinas, purtator de cuvant al diocezei.

"Era grav bolnav, medicina nu mai putea face nimic, dar aveam speranta ca interventia Papei va reusi sa-l vindece, ceea ce s-a si intamplat", a relatat Felipe de Jesus Badillo, tatal lui Heron Badillo, care are in prezent 19 ani si este elev in ultima clasa de liceu. Faptele s-au petrecut in timpul vizitei Papei, in mai 1990.

Familia s-a putut apropia de Ioan Paul al II-lea, la aeroportul de la Zacatecas, iar Sfantul Parinte l-a sarutat pe cap pe baietel si i-a soptit ceva.

O alta femeie, care era bolnava de cancer, sustine ca s-a vindecat in mod miraculos la cativa ani dupa ce a participat la o slujba de dimineata, oficiata de Papa Ioan Paul al II-lea.

Un responsabil al Bisericii Catolice din orasul natal al Papei, preotul Janusz Bielanski, de la Catedrala Wawel, a declarat ca, in cazul in care fostul Suveran Pontif va fi beatificat sau canonizat, inima lui ar putea fi adusa la Cracovia. Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, citand surse de la Vatican, relata ca una dintre ultimele dorinte ale Papei a fost ca inima sa sa fie pastrata la Cracovia.